Koloseum je vynovené: Po trojročnej obnove opäť žiari

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 09:50 • 2 min
Koloseum je vynovené: Po trojročnej obnove opäť žiari

RÍM - Významná historická pamiatka, rímske Koloseum, sa po troch rokoch vonkajšej obnovy vypína v meste v plnej kráse.

slovakia

left justify in out

Rekonštrukciu financovala talianska spoločnosť Tod's vyrábajúca luxusnú obuv a ďalší kožený tovar. Nie každý je však nadšený tým, že náklady na obnovu architektonickej dominanty Ríma zverila vláda súkromnej firme - a tá za to dostala práva na komerčné použitie.

 

Najslávnejšia pamiatka Talianska bude vyzerať "takmer" rovnako, ako pred 2000 rokmi, keď tento týždeň dokončia prvú fázu projektu obnovy za 25 miliónov eur, napísala tlačová agentúra DPA. Bude to zapadať aj do atmosféry Medzinárodného dňa ochrany pamiatok a historických sídel, ktorý pripadá na dnešok (18. apríla) a ktorý sa oslavuje od roku 1984.

 

Travertínové povrchy amfiteátra, kde gladiátori v dávnej minulosti bojovali s levmi, sčerneli po desaťročiach vykurovania domov a produkovania smogu v premávke.

 

Odborníci za posledné tri roky postupne vracali vápencu jeho nádhernú bielu farbu. Dosiahli to sprchovaním vodou a jemným kefovaním.

 

"Toto priečelie vyzerá takmer rovnako ako v staroveku," uviedla agentúre DPA ešte v piatok 15. apríla riaditeľka Kolosea Rossella Reaová, keď stála pred severnou stranou pamiatky, ktorá je tou najlepšie zachovanou. Okolo riaditeľky sa pritom mihali davy turistov, priekupníkov so vstupenkami a robotníkov.

 

Archeologička spresnila, že vonkajšie čistiace práce, ktoré stoja 6,5 milióna eur, sa skončia 22. apríla - deň po tom, ako bude Rím oslavovať 2769. výročie svojho založenia. Kým Reaová rozprávala, robotníci skladali posledné diely lešenia.

 

Čas olúpil Koloseum o ozdobné prvky ako dekoratívne sochy a kovové štíty, ktoré odrážali slnečné lúče, čiže fungovali ako svetielkujúce body na zviditeľnenie Kolosea. Na kamenných kvádroch zostala neodstrániteľná patina, ale inak je Koloseum v slušnom stave, dodala Reaová.

 

Obnova a čistenie odhalili nové detaily toho monumentu, napríklad množstvo označení lóží a tabuliek oznamujúcich opravy horných poschodí Kolosea z 3. storočia n.l. po veľkom požiari.

 

Koloseum postavili v rokoch 70 až 80 n. l. Bol to amfiteáter, ktorý starovekí rímski cisári využívali na verejné popravy a vtedajšie krvavé, divácky atraktívne športy, ako boli bitky gladiátorov či boje s divými zvieratami - to všetko pred davom až 50.000 ľudí.

 

Po páde Rímskej ríše sa amfiteáter prestal využívať a jeho južnú časť v 6. storočí n. l. čiastočne zbúrali - po rozsiahlom zemetrasení, ktoré tam spôsobilo škody. To je aj dôvod, prečo dnešná charakteristická podoba Kolosea vyvoláva dojem nedokončenosti.

 

Spolu s neďalekou pamiatkou Forum Romanum je Koloseum najobľúbenejšou turistickou atrakciou Ríma - vlani prilákalo vyše 6,5 milióna návštevníkov a predaj vstupeniek vyniesol 50 miliónov eur.

 

Priečelie čistili po malých častiach, takže Koloseum zostalo otvorené aj počas prác. V nasledujúcich fázach sa rekonštrukčné práce budú zameriavať na podzemné a vnútorné chodby. Takisto existujú plány na vybudovanie novej predajne vstupeniek a kníhkupectva.

 

Projekt obnovy Kolosea financuje výrobca koženého tovaru Tod's - ide zatiaľ o najväčšiu zmluvu na súkromné sponzorovanie vo sfére umenia v Talianska. Ďalším pozoruhodným príkladom je obnova rímskej Fontány di Trevi za 2,2 milióna eur, ktorá bola dokončená vlani v novembri vďaka módnemu domu Fendi.

 

Minister kultúry Dario Franceschini získava peniaze týmto spôsobom, ale niektorí akademici túto prax talianskej vlády odsudzujú ako cynický výpredaj - podľa nich otvára dvere komerčnému využitiu národného kultúrneho dedičstva. Vláda má však ťažkosti s nedostatkom verejných peňazí.

 

Historik umenia Tomaso Montanari povedal pre DPA, že šéf firmy Tod's, Diego Della Valle, dostal za svoju štedrosť rozsiahle marketingové práva na Koloseum, ale po verejnom pobúrení nad touto zmluvou sa ich radšej úplne vzdal.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies