Kollár zvažuje všetky možnosti vrátane odchodu z SaS

NETKY.SK • 26 Marec 2013, 12:11 • 2 min
Kollár zvažuje všetky možnosti vrátane odchodu z SaS

BRATISLAVA - Jozef Kollár nevylučuje svoj odchod zo SaS.

slovakia

left justify in out

"Veci netreba riešiť horúcou ihlou, treba nechať ochladnúť emócie. Všetky možnosti zostávajú otvorené," povedal v reakcii na odvolanie Juraja Miškova z postu podpredsedu. Na otázku, či je teda reálne v hre aj jeho odchod zo strany zopakoval, že zvažuje všetky možnosti.

Miškova, ktorý vo voľbách šéfa SaS podporoval Kollára, navrhol odvolať predseda Richard Sulík. Kollár pripomína, že šéf liberálov po zvolení sľúbil, že nebude "krágľovať" podporovateľov svojho protikandidáta. Podľa Kollára tak ale napriek verejnému prísľubu urobil. "Toto sa v princípe stalo a navyše bez udania dôvodov. Prišlo mi to zvláštne. Ale každý sme si strojcom svojho šťastia," povedal Kollár.

O zakladaní novej strany nehovorí. "Ale myslím si, že každý máme nejakú svoju spodnú hranicu dôstojnosti, ktorá už sa nedá podliezť," poznamenal Kollár. Zároveň pripomenul, že na Kongrese ho vo voľbe predsedu SaS podporilo 121 liberálov. Preto kroky ako odvolanie Miškova prekvapili. "Nie som solitér, ktorý je osamelým bežcom v SaS. Je mi ľúto, že predseda Sulík si neuvedomil, že za mnou stojí takmer polovica strany. To má jasnú vypovedaciu schopnosť a len slepý to nevidí," zdôraznil Kollár.

Sulík odvolanie Miškova nepovažuje za krágľovanie. "V žiadnom prípade to nie je krágľovanie," vyhlásil Sulík. Dodal, že ak by mienil deliť stranu na "mojich a Jozefových ľudí", tak by Kollárovi neponúkol post podpredsedu. Šéf liberálov pokladá za prirodzené, že s funkčným obdobím predsedu skončí aj funkčné obdobie podpredsedov. "Preto som navrhol všetkých podpredsedov odvolať," vysvetlil Sulík.

Za rovnako prirodzené považuje aj menovanie nových podpredsedov. "Vybral som si troch, s ktorými úzko spolupracujem a voči ktorým mám dôveru, teda Jozefa Mihála, Ľubomíra Galka a Jozefa Kollára," informoval Sulík s tým, že Kollár ponuku neprijal a tak boli vymenovaní Mihál a Galko. Predseda SaS má naďalej záujem rokovať s Kollárom o spolupráci, mieni prijať jeho návrhy. Sulík predpokladá, že k rokovaniu dôjde po Veľkej noci. Pokiaľ ide o možný odchod Kollára, Sulík pripomína Kollárov prísľub, že bude aj po kongrese pracovať pre stranu. "Mám za to, že slovo chlapa platí," podotkol.

K personálnym zmenám došlo po nedávnom kongrese liberálov v Prešove, kde sa v predsedníckom súboji stretli Richard Sulík a Jozef Kollár. Delegáti vtedy s prevahou 13 hlasov rozhodli, že liberálov ďalšie štyri roky povedie Sulík. Odvolaný Miškov podporoval neúspešného kandidáta Kollára. Novými podpredsedami SaS sú Ľubomír Galko, ktorého Republiková rada opäť zvolila do tejto funkcie, a Miškova nahradil Jozef Mihál. V Republikovej rade bude aj Andrea Filt. Tá nahradí Františka Ksenzsigha, ktorý po kongrese strany vystúpil zo SaS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona