Kollár: Vláda má problém, ECB je proti odkupu pohľadávok veriteľov Váhostavu

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 17:38 • 2 min
Kollár: Vláda má problém, ECB je proti odkupu pohľadávok veriteľov Váhostavu

BRATISLAVA - Vláda SR nebude môcť použiť peniaze z bankového odvodu na odkúpenie 50 % pohľadávok veriteľov Váhostavu-SK.

slovakia

left justify in out

Ako totiž vyplýva zo stanoviska Európskej centrálnej banky (ECB) zo 16. júla 2012, bankový odvod sa nedá použiť na iné účely ako na riešenie budúcich systémových zlyhaní bánk. Upozornil na to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Jozef Kollár. "Vláda Roberta Fica má mimoriadny problém. Vyzývam preto vládu, aby okamžite stiahla svoj návrh z parlamentu a prepracovala ho," priblížil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Kollár.
     

Parlament aktuálne diskutuje o návrhu novely Obchodného zákonníka, cez ktorú sa majú upraviť aj reštrukturalizácie vo firmách. Okrem iného navrhuje zaviesť do zákona možnosť odkupovania pohľadávok veriteľov cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB) do výšky 50 % ich hodnoty. Financovať to chce z osobitného bankového odvodu. Kollár však uviedol, že podľa stanoviska ECB z roku 2012 to nie je možné. "Pýtam sa teda ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD), či požiadal v tomto prípade o stanovisko ECB. Tiež sa ho chcem opýtať, či sa chce dostať do priamej konfrontácie s inštitúciou, ktorá má najvyšší stupeň reputácie, akou je ECB," doplnil Kollár.
     

Rovnako ho zaujíma aj názor Národnej banky Slovenska (NBS) ako regulátora, či súhlasí s riešením vlády, aby SZRB skupovala pohľadávky od veriteľov Váhostavu-SK.

 

Tlačový odbor Ministerstva financií (MF) SR v reakcii uviedol, že ECB k navrhovanej právnej úprave nezaujala stanovisko a k dnešnému dňu si ani nevyžiadala konzultáciu. "Vzhľadom na to, že vládny návrh zákona bol predložený v skrátenom legislatívnom konaní, nebolo možné zaslať návrh zákona na konzultáciu s ECB v primeranom štádiu legislatívneho procesu. Ďalší postup bude konzultovaný s ECB," dodalo MF SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona