Kollár: Únii po gréckom referende hrozia aj bezpečnostné riziká

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 12:33 • 2 min
Kollár: Únii po gréckom referende hrozia aj bezpečnostné riziká

BRATISLAVA - Európskej únii hrozia po výsledkoch nedeľného gréckeho referenda (5.7.) nielen finančné, ale aj bezpečnostné riziká. Tvrdí to Jozef Kollár z mimoparlamentnej strany SKOK!.

slovakia

left justify in out

"Vzhľadom na stupeň prepojenia bankových systémov Grécka s bankami v Bulharsku, Macedónsku, Srbsku a na Cypre, môže súčasná situácia ľahko viesť k destabilizácií finančného systému prinajmenšom na celom Balkáne. A odtiaľ je už len malý krôčik k politickej destabilizácii na celom kontinente," upozornil Kollár. Podľa neho treba dnes pripravovať aj bezpečnostné opatrenia.

 

Pripomína, že Únia dnes čelí problémom na Ukrajine aj s prílevom utečencov. "Destabilizácia Balkánu by mohla viesť k prekročeniu kritického množstva problémov," upozorňuje SKOK!, ktorý volá po rýchlom nájdení riešení bez ďalšieho politikárčenia.

 

Grécki voliči v nedeľnom (5.7.) referende väčšinou hlasov odmietli požiadavky úsporných opatrení, ktorými veritelia podmieňujú ďalšiu finančnú pomoc krajine. Uštedrili tým jeden z najväčších úderov európskym snahám o trvalú menovú úniu od zavedenia eura v roku 1999.

 

Pri referende o prijatí podmienok medzinárodných veriteľov hlasovalo v nedeľu v Grécku proti, teda "nie", 61,31 percenta zúčastnených voličov. Hlasy "áno" odovzdalo 38,69 percenta zúčastnených.

 

Na referende sa zúčastnilo celkovo 6,16 milióna Grékov, čo predstavuje 62,5 percenta oprávnených voličov. Na platnosť hlasovania bola potrebná najmenej 40-percentná účasť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies