Kollár: Sulík svojou výzvou rozbíja stranu

NETKY.SK • 11 Apríl 2013, 11:25 • 2 min
Kollár: Sulík svojou výzvou rozbíja stranu

BRATISLAVA - Predseda SaS Richard Sulík výzvou, aby Jozef Kollár a jeho prívrženci odišli od liberálov, rozbíja stranu. V reakcii na výzvu to povedal Jozef Kollár, ktorý svoje rozhodnutie týkajúce sa SaS oznámi na budúci týždeň v utorok (16.4.) spolu s niektorými svojimi kolegami.

slovakia

left justify in out

"Richard Sulík výzvou vlastne vyzýva takmer polovicu strany, aby odišla, čo je rozbíjanie strany," vyhlásil Kollár, ktorého vo voľbe predsedu SaS volilo 121 liberálov, teda len o 13 menej ako Sulíka. Kollár zároveň vníma Sulíkovu výzvu ako potvrdenie slov, že líder SaS krágľuje prívržencov svojho soka v boji o kreslo predsedu.

Kollár zatiaľ svoje rozhodnutie týkajúce sa odchodu zo SaS neoznámil, po rokovaní so Sulíkom však povedal, že ich názory napríklad na budovanie straníckych štruktúr či výkon politiky nie sú zlučiteľné. "Prienik nie je možný," vyhlásil Kollár s tým, že "pri realizácii Richardových predstáv o ďalšom smerovaní SaS nevidím osobne svoje miesto". Kollár avizoval, že v SaS nemieni vytvárať žiadne platformy a nevylúčil, že sa spojí s nejakou z existujúcich. Pripustil tiež, že v roku 2016, kedy budú parlamentné voľby, sa možno jeho cesty so SaS stretnú.

Sulíka Kollárove slová o nezlučiteľnosti názorov prekvapili. "Prekvapilo ma, že názory sú nezlučiteľné. Z desiatich bodov osem je zlučiteľných," povedal Sulík, ktorý z desiatich Kollárových bodov nesúhlasí s dvomi. Jedným je výmena predsedu. Z ôsmich bodov by si podľa Sulíka päť vyžadovalo hlbšiu diskusiu a s tromi predseda SaS súhlasí bezvýhradne. Predseda SaS zdôraznil, že má snahu držať stranu pohromade.

Dnes Sulík vyzval Kollára a jeho prívržencov, aby hneď odišli zo strany. Pre výzvu rozhodol po dôkladnom vyhodnotení posledných aktivít kollárovcov. "Dámy a páni v SaS, ktorí sa nedokážete vyrovnať s porážkou, odíďte. Urobte to hneď a dôstojne s ohľadom na svoju vlastnú tvár, ak vám už na členoch SaS, ktorí chcú v strane zostať, nezáleží," vyhlásil Sulík. Zároveň kollárovcov vyzval, aby prestali štvavými rečami ničiť povesť strany SaS v médiách a na diskusných fórach.

Pripomenul, že Kollár ako neúspešný kandidát na predsedu SaS sa odmietol stať podpredsedom a dnes otvorene hovorí, že v ďalšom smerovaní strany nevidí svoje miesto. "A to aj napriek tomu, že som akceptoval významnú časť jeho zámerov z predvolebného programu v nádeji, že ich budeme napĺňať spoločne," upozornil Sulík.

SaS prišla po kongrese o niekoľko členov z regiónov, zo strany odišli aj exposlanci Jaroslav Suja a Kamil Krnáč, bývalý poradca exministra práce Jozefa Mihála Xaver Gubáš či bývalý kancelár Národnej rady SR Michal Nižňan. Ako dôvod uviedli nespokojnosť so smerovaním strany.

O odchode uvažuje aj šéf klubu SaS Juraj Miškov či poslanec Daniel Krajcer. Podobne sú na tom vraj aj Juraj Droba a Martin Chren. Ani jednému sa okrem iného nepozdávajú podľa ich slov čistky, ku ktorým pristúpil Sulík. Predseda SaS odmieta, že "krágľuje" Kollárových prívržencov. Tvrdí, že má záujem o spoluprácu a aj preto ponúkol post podpredsedu strany Kollárovi. Ten ho ale odmietol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies