Kollár: Slovensko potrebuje novú víziu ekonomického rastu

NETKY.SK • 22 November 2015, 14:45 • 2 min
Kollár: Slovensko potrebuje novú víziu ekonomického rastu

BRATISLAVA - Inovácie, vzdelávanie a rovnomernejšie rozdelenie bohatstva by mali byť podľa opozičného poslanca parlamentu Jozefa Kollára (nezaradený) piliermi nového modelu ekonomického rastu na Slovensku. Uviedol to v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 s tým, že štát potrebuje novú víziu rastu, aby bol schopný čeliť budúcim šokom.

slovakia

left justify in out

„Slovensko dnes potrebuje novú víziu ekonomického rastu, a tá je postavená na troch princípoch. To sú inovácie, vzdelávanie/školstvo a inkluzívny rast. Ten znamená rovnomernejšie rozdeľovanie bohatstva v spoločnosti, vybudovanie silnej strednej príjmovej skupiny obyvateľstva a súčasne zmenšenie regionálnych rozdielov. Aby Slovensko bolo pripravené čeliť budúcim šokom, ktoré prídu,“ domnieva sa Kollár, člen mimoparlamentnej strany SKOK.

 

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) dúfa, že Slovensko čaká skôr pozitívny šok, a to najmä v súvislosti v príchodom automobilky Jaguar Land Rover. Táto investícia, ktorá ešte nie je definitívne uzavretá, však nie je v budúcoročnom rozpočte zahrnutá. Ak by automobilka na Slovensko prišla, priniesla by podľa neho príjmy približne rovnaké ako výdavky.

 

Kollár je presvedčený, že vláda nedostatočne využila relatívne dobré ekonomické časy tento a minulý rok. „Tieto relatívne lepšie ekonomické časy sa mohli a mali využiť na oveľa väčšiu mieru ozdravovania verejných financií. Kedy má ekonomika šetriť a ozdravovať verejné financie, ak nie v ekonomicky dobrých časoch? Potom budeme šetriť, keď príde ten šok? A on príde,“ zdôraznil. Ako dodal, Slovensko už 10 rokov prešľapuje na mieste a tlačí pred sebou modernizačný a reformný dlh.

 

Kažimír nesúhlasí s poslancovým tvrdením, že posledné dva roky sú obdobím nevyužitej príležitosti. Štát si dal podľa neho jasný cieľ, a to plniť pravidlá eurozóny. „Ide o to, aby sme zachovávali a pridávali plyn pod kotlom. Ten kotol je naša ekonomika, ktorá vytvára pracovné miesta a ľuďom dáva obživu. Slovensko ako malá a otvorená ekonomika dosahuje takéto zaujímavé tempá rastu nie vďaka, ale napriek vonkajšiemu prostrediu,“ upozornil.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies