Kollár: Otvorenie 2. dôchodkového piliera je úplne v poriadku

NETKY.SK • 30 Január 2015, 10:47 • 2 min
Kollár: Otvorenie 2. dôchodkového piliera je úplne v poriadku

BRATISLAVA – Poslanci v parlamente pokračujú v diskusii o otvorení 2. dôchodkového piliera. Opozičný poslanec Jozef Kollár (nezaradený) nevidí problém v tom, že sa vláda rozhodla dať sporiteľom možnosť z kapitalizačného piliera vystúpiť. Povedal to na úvod štvrtého rokovacieho dňa 46. schôdze Národnej rady (NR) SR.

slovakia

left justify in out

"Otvorenie 2. piliera je úplne v poriadku. Sú tam aj poistenci, ktorí tam nikdy nemali byť. Čím skôr to priznajú aj politici z pravice, tým lepšie. Je nemysliteľné, aby tam boli ľudia s nulovým vymeriavacím základom," povedal Kollár.

 

Otázkou však podľa neho ostáva, prečo sa otvára kapitalizačný pilieru už štvrtýkrát. "Zdá sa, že zo strany vlády nebolo urobené niečo efektívne. Stále platí, že pre desiatky a stovky tisíc ľudí je to nevýhodné. Ako je možné, že bol otvorený už trikrát a stále platí to isté," spýtal sa v pléne Kollár.

 

Vyčítal tiež svojim kolegom z ľavice aj z pravice, že diskusiu o dôchodkoch priveľmi spolitizovali. "Toto je najspolitizovanejšia diskusia o 2. pilieri, akú si pamätám. Ani diskusie o daniach a  rozpočtoch neboli tak spolitizované. Diskusia by sa mala držať tvrdých dát a faktov. Prispeli k tomu obidva tábory," dodal Kollár.

 

Sporitelia by mali podľa návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení dostať možnosť vystúpiť z 2. piliera v období od 15. marca do 15. júna tohto roka. Vystúpiť z neho budú môcť podľa návrhu rezortu práce všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku či predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS), prípadne ktorí si s ňou dohodli vyplácanie výnosu z investovania.

 

Pokiaľ diskusia o dôchodkoch nezaberie celý dnešný rokovací deň v parlamente, na rad by mali prísť aj zmeny v platových pomeroch poslancov NR SR. Vládny návrh počíta s tým, že poslanci, ktorí sú súčasne starostami, primátormi či predsedami samosprávnych krajov, by mali v budúcnosti dostávať v plnej výške iba poslanecký plat. Za výkon každej ďalšej funkcie by mali dostávať najviac minimálnu mzdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona