Kollár: Odborári chcú svoj podiel na agende tria predsedníckych krajín v EÚ

NETKY.SK • 17 December 2015, 12:15 • 2 min
Kollár: Odborári chcú svoj podiel na agende tria predsedníckych krajín v EÚ

BRUSEL - Svoj podiel na agende predsedníckeho tria, ktoré bude v najbližších 18 mesiacoch šéfovať Európskej únii, Holandsko - Slovensko - Malta, chcú priniesť aj odbory týchto krajín, ktoré sú zastrešené Európskou odborovou konfederáciou (ETUC). Pre TASR to uviedol predseda slovenskej Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Jozef Kollár.

slovakia

left justify in out

Predseda KOZ pripomenul, že počas trojdňových pracovných stretnutí v Bruseli sa zúčastnil na zasadnutí výkonného výboru ETUC, s partnermi z Holandska a Malty rokovali o odborárskej dimenzii predsedníckeho tria a v Bruseli sa stretol aj so štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí SR Ivanom Korčokom, ktorý má na starosti prípravu slovenského predsedníctva v EÚ. S Korčokom hovorili o koordinácii aktivít, ktoré budú odborári vyvíjať počas nášho šéfovania na čele EÚ.

 

Výkonný výbor Európskej odborovej konfederácie podľa Kollára predostrel širokú tému oblastí, od účasti odborov na takzvanom európskom semestri až po posilňovanie kapacít pre sociálny dialóg a pracovno-právne vzťahy. Tu ETUC, ako súčasť Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EHSV), poradného orgánu Európskej komisie, má možnosť vplývať na politiku exekutívy EÚ. Z tohto hľadiska odborári hodnotili aj pracovný program Európskej komisie na rok 2016.

 

"Zaujíma nás príprava kampane Európskej odborovej konfederácie na podporu rešpektovania odborárskych práv v Európe, pretože nie vo všetkých štátoch EÚ je sociálny dialóg takou samozrejmosťou ako napríklad u nás na Slovensku," skonštatoval Kollár.

 

Podľa jeho slov sa európski odborári venovali aj migračnej kríze, kde požadujú reformu dublinského systému prijímania migrantov a zlepšenie azylovej politiky EÚ.

 

Z hľadiska predsedníckeho tria čaká odborárov viacero výziev. Vo februári, počas holandského predsedníctva v EÚ, sa uskutoční mimoriadny summit EÚ zameraný na vzťahy s Britániou. Kollár potvrdil, že európske odbory majú výhrady voči požiadavkám britského premiéra v oblasti práv zamestnancov z iných krajín EÚ pracujúcich v Británii a trvajú na tom, že sociálne práve v celej únii musia byť zachované.

 

"Nemôže sa vyčleňovať nejaká skupina ľudí v jednotlivých krajinách. S tým Európska odborová konfederácia absolútne nesúhlasí," upozornil Kollár. V tomto sú podľa neho zajedno nielen Slovensko a predsednícke trio, ale všetky európske odborové centrály.

 

Odborári chcú počas výkonu predsedníckych funkcií tria Holandsko-SR-Malta presadzovať aj digitalizáciu pôsobenia odborov, zosúladenie postojov voči Transatlantickej dohode o obchode a investíciách (TTIP) či väčší dôraz na zamestnanosť.

 

"Radi by sme sa dohodli aj na diskusiách o skracovaní pracovného času. Na toto chceme využiť našich holandských kolegov, ktorí tento čas majú najkratší, kým Slovensko patrí medzi krajiny s najdlhším pracovným časom, keď do toho zarátame aj nadčasy," uviedol Kollár s tým, že slovenských odborárov v tomto podporujú kolegovia z Malty.

 

Počas slovenského predsedníctva v EÚ budú finalizovať rokovania medzi EÚ a USA o TTIP. Šéf KOZ naznačil, že odbory chcú, aby vláda SR využila Európsky hospodársky a sociálny výbor a požiadala ho o prijatie jasného stanoviska. Odvolanie sa na EHSV je podľa jeho slov určité nóvum, začali s tým Holanďania. Slovenská strana sa pokúša robiť to isté, keď sa dohodla s predsedníčkou II. skupiny EHSV, čiže Skupinou zamestnancov, že túto otázku budú riešiť spolu.

 

"Odbory sú proti TTIP. Je tam riziko, že by neboli dodržané odborárske práva, ktoré sme si v Európe vydobyli," vysvetlil Kollár s tým, že z podnikateľskej sféry počúva o tom, že TTIP povedie k zvýšeniu zamestnanosti, ale na druhej strane odborári majú informácie, že podobná zmluva medzi USA a Mexikom vyústila do mnohých súdnych sporov, keď zamestnanci žiadali zvýšenie minimálnej mzdy a investori sa s nimi začali súdiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies