Kollár: Obrana a bezpečnosť boli dlhodobo podceňované

NETKY.SK • 15 September 2018, 12:12 • 2 min
Kollár: Obrana a bezpečnosť boli dlhodobo podceňované

BRATISLAVA - Obrana a bezpečnosť boli dlhodobo podceňované. Konštatoval to na úvod workshopu venovanom problematike bezpečnosti, obrane a ich zahranično-politickým aspektom predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

slovakia

left justify in out

"Pozitívne sa staviame k tomu, že tento trend sa postupne mení, máme však zásadné výhrady k absentujúcej širšej diskusii, ako aj k nedostatočnej transparentnosti,“ povedal Kollár. Kriticky sa vyjadril k malej participácii domáceho priemyslu na modernizácii našej armády.

 

"Chceme, aby sa na modernizácii našej obrany čo najviac podieľal náš domáci priemysel a to transparentne, s rovnosťou šancí pre všetkých,“ objasnil Kollár jeden z cieľov hnutia. Workshop pod názvom Rozumieme tomu dobre čo sa deje, alebo kríza spravodajských služieb? hnutie Sme rodina - Boris Kollár usporiadalo v piatok v Bratislave.

 

Účastníci z odborných kruhov a regionálnych riadiacich štruktúr hnutia diskutovali o možnostiach komplexného zabezpečenia obrany, požiadavkách na ozbrojené sily a spravodajské služby, ako aj aktuálne medzinárodné aktivity v tejto oblasti.

Zakladateľ a prvý riaditeľ rakúskeho úradu na ochranu ústavy a boj proti terorizmu Gert - Rene Polli vo svojom prejave datoval začiatok krízy spravodajských služieb od kauzy Snowden. Počas svojej prednášky, na konkrétnych príkladoch poukázal na skutočnosť, že v posledných rokoch sú informácie dodávané spravodajskými službami často ignorované. Poslanec a kandidát na prezidenta Milan Krajniak poukázal na potrebu prerokovania a schválenia strategických dokumentov a plánov v Národnej rade SR.

 

Z hľadiska požiadavky na ozbrojené sily považuje Krajniak za potrebné budovať plnohodnotné ozbrojené sily, nie ich imitáciu, ktoré budú mať schopnosť plnohodnotne zasiahnuť v prospech občanov v prípade potreby, alebo klásť účinný ozbrojený odpor pri obrane našej suverenity aj samostatne až do príchodu spojencov. Poslanec Ľudovít Goga sa venoval aktuálnemu vývoju v EÚ a NATO a zdôraznil, že je potrebné sa zapájať do jednotlivých projektov PESCO (permanentná štruktúrovaná spolupráca EU).

Odbornú gesciu nad konferenciou prevzal generál v zálohe Pavel Macko, ktorý predstavil návrhy na zmenu dobrovoľnej vojenskej prípravy, zriadenie organizácie pre rozvoj dobrovoľnej prípravy a branných aktivít obdobnej modernizovanému Zväzarmu a návrhy na zavedenie štátneho programu vyzbrojovania a štátneho programu podpory zbrojnej výroby.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona