Kollár o novom šéfovi GP: Sme rodina zrejme ani nenavrhne kandidáta

NETKY.SK • 13 Jún 2020, 09:03 • 2 min
Kollár o novom šéfovi GP: Sme rodina zrejme ani nenavrhne kandidáta

BRATISLAVA - Predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina) neprekáža Jaromír Čižnár v čele Generálnej prokuratúry (GP) SR. Skonštatoval, že mu je jedno, kedy Čižnár skončí vo funkcii generálneho prokurátora.

slovakia

left justify in out

Sme rodina bez návrhu šéfa GP

Kollár nemá pocit, že by Čižnár nekonal podľa zákona. Navrhované zmeny pravidiel výberu šéfa prokurátorov víta. Sme rodina pravdepodobne nebude navrhovať kandidáta na tento post. Voľbu nového šéfa prokurátorov by mohol vyhlásiť na september alebo október.

 

img

 

"Mne pán Čižnár neprekáža. Je mi úplne jedno, či skončí teraz v júni, auguste alebo o tri roky," povedal Kollár, ktorý nemá pocit, že by šéf prokurátorov nekonal podľa zákona. Čižnárovi vyprší funkčné obdobie v júli tohto roka.

 

Šéfom aj neprokurátor? 

Kollár súhlasí, aby sa výber kandidátov rozšíril aj o neprokurátorov. "Aby sme nevyberali iba z prokurátorov, ktorí sa navzájom poznajú a všetci sú tam dlhé roky a je to úzka skupina len prokurátorov, ale aby sme to otvorili," priblížil šéf parlamentu s tým, že je možné, že Sme rodina nenavrhne žiadneho kandidáta na tento post. "Mne je jedno, či to bude pán Lipšic, pán Žilinka, pán Šanta. Najlepší zvíťazí," doplnil. Chce si počkať na verejný híring, na ktorom chce kandidátom klásť otázky.

 

img

 

Novela ohľadom výberu GP

V parlamente je aktuálne novela zákona o prokuratúre, ktorá má zmeniť pravidlá výberu generálneho prokurátora. Predložili ju koaliční poslanci, opozícia ju kritizuje. Problematické je, že by do funkcie mohol kandidovať aj neprokurátor. Prokurátora v čele GP preferujú aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a tiež prezidentka Zuzana Čaputová. Kollár uviedol, že ak by hlava štátu zákon poslancom vrátila, parlament jej veto prelomí. Ak to bude potrebné, zvolá na tento účel schôdzu aj v auguste.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona