Kollár: Nevylučujem, že sa v elektrárňach odlievajú peniaze na matku Enelu

NETKY.SK • 24 September 2014, 12:38 • 2 min
Kollár: Nevylučujem, že sa v elektrárňach odlievajú peniaze na matku Enelu

BRATISLAVA – Existuje vážne podozrenie, že sa v Slovenských elektrárňach "odlievajú" obrovské sumy zo slovenskej dcéry Enelu na jej materskú firmu v Taliansku. Vyhlásil to dnes v Národnej rady (NR) SR nezaradený poslanec Jozef Kollár.

slovakia

left justify in out

"Nevylučujem, že takéto obrovské odlievanie prebieha," zdôraznil. Preto víta kontrolu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) v Slovenských elektrárňach, žiada ju ale doplniť. "To podozrenie je na pevných nohách, nie na hlinených, tak nech sa na to NKÚ pozrie," vyzýval Kollár.

 

S požiadavkou o vykonanie kontroly NKÚ v Slovenských elektrárňach sa obrátilo ministerstvo hospodárstva na predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD). Parlament musí totiž NKÚ zaviazať k takémuto kroku. Poslanci preto dnes odobrili doplniť do programu aktuálnej schôdze nový bod, ktorým je práve kontrola NKÚ v elektrárňach. 

 

Kollár by však spolu s ďalším nezaradeným poslancom Ivanom Miklošom chceli túto kontrolu rozšíriť, ich návrhy ale na utorkovom (23. 9.) zasadnutí neodobril finančný výbor. Kollár sa preto v pléne pýtal na dôvody. "Čoho sa bojíte?" adresoval poslancom Smeru-SD. 

 

Mikloš žiadal, aby NKÚ v rámci kontroly hospodárenia elektrární prezrel aj vyrovnávanie záväzkov medzi Enelom a štátom ešte z privatizácie. Tieto sa totiž doteraz neuzavreli a ministerstvo hospodárstva v utorok potvrdilo, že bude od Enelu žiadať doplatenie 200 miliónov eur. Kollár zároveň chcel, aby sa v rámci kontroly prezrela aj štúdia realizovateľnosti dostavby tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies