Kollár: Kvôli míňaniu peňazí z bankového odvodu sa obrátime na ECB

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 17:31 • 2 min
Kollár: Kvôli míňaniu peňazí z bankového odvodu sa obrátime na ECB

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica (Smer-SD) ohrozuje vklady občanov v bankách, pretože plánuje peniaze vyzbierané z bankového odvodu využiť na kúpu podielu v Slovenských elektrárňach (SE) od spoločnosti Enel.

slovakia

left justify in out

Tvrdia to nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR Juraj Miškov a Jozef Kollár zo strany SKOK. Tieto prostriedky by sa podľa nich mali v budúcnosti využiť aj na výplatu chránených vkladov občanov, ak by sa banky dostali do problémov. Plánujú sa preto obrátiť aj na Európsku centrálnu banku (ECB).
     

Podľa Miškova premiér cez víkend v relácii RTVS Sobotné dialógy naznačil, že vláda by mohla v budúcnosti využiť vyzbierané peniaze z bankového odvodu na kúpu podielu v SE. "Tieto peniaze sú rezervou v prípade, že by sa niektorá banka dostala do problémov a boli by ohrozené vklady občanov. Sme preto šokovaní, že vláda, ako naznačil premiér, chce použiť peniaze, ktoré majú slúžiť na ochranu vkladov občanov, na vysokorizikovú investíciu do takej čiernej diery, akou je kúpa zadlžených SE s nedostavaným 3. a 4. blokom jadrovej elektrárne Mochovce," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.
     

Len nedávno bol pritom schválený návrh z dielne vládneho Smeru-SD, že na odkúpenie pohľadávok malých veriteľov Váhostavu-SK sa použijú vyzbierané peniaze z osobitného bankového odvodu, pripomenul Kollár. "Hovoril som, že premiér Robert Fico týmto krokom otvára veľmi nebezpečnú Pandorinu skrinku. Odvtedy uplynulo len pár dní a svetlo sveta uzrela úvaha, že z rovnakých peňazí si vláda kúpi od Enelu Slovenské elektrárne. Aký ďalší bláznivý nápad bude nasledovať?" spýtal sa.
     

Na Slovensku je podľa jeho slov vo Fonde na ochranu vkladov (FOV) naakumulovaných približne 250 miliónov eur, ale celkový objem chránených vkladov v bankách je 28 miliárd eur. "Miera krytia vkladov občanov v bankách dosahuje približne 0,9 %. Peniaze naakumulované vo fonde osobitného odvodu bánk sa preto v budúcnosti mali používať nielen na krytie nákladov zlyhaných bánk, ale aj na výplatu chránených vkladov občanov v zhavarovaných bankách," tvrdí Kollár.
     

Opozičným poslancom sa táto situácia nepáči. Rozhodli sa preto obrátiť listom na prezidenta ECB Maria Draghiho, nakoľko sa podľa nich k týmto plánovaným krokom vlády doteraz kriticky nepostavila Národná banka Slovenska (NBS). "NBS sa tomuto nezodpovednému míňaniu peňazí mlčky prizerá. Preto sa ako poslanci NR SR obrátime listom na Maria Draghiho, aby využil váhu svojej autority a aby nezodpovedné blúznenie slovenskej vlády zastavil," dodal Kollár.
     

Premiér v RTVS vyhlásil, že je povinnosťou vlády reagovať na rôzne krízové situácie. "Hovorím príklad, ak začíname bojovať o vstup do Slovenských elektrární, potrebujeme na to zdroje. Ak napríklad použijeme zdroje na spätné odkúpenie akcií Slovenských elektrární z iných fondov, tak môžeme použiť fondy, ktoré sme vybrali od bánk, zase na niečo iné," konštatoval Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona