Kollár: Konfederácia odborových zväzov podporuje celoeurópsku kampaň za zvyšovanie platov

NETKY.SK • 15 Február 2017, 16:10 • 2 min
Kollár: Konfederácia odborových zväzov podporuje celoeurópsku kampaň za zvyšovanie platov

BRUSEL - Slovensko víta spustenie kampane "Európa si zaslúži zvyšovanie platov", ktorú predstavila Európska odborová konfederácia (ETUC) počas dvojdňovej konferencie v Bruseli (14-15.2.). Uviedol pre TASR prezident Konfederácie odborových zväzov Slovenskej republiky (KOZ SR) Jozef Kollár.

slovakia

left justify in out

Tento cieľ je podľa Kollára aj v súlade so závermi 8. zjazdu KOZ SR. Pripomenul, že podobnú kampaň vedú aj slovenskí odborári prostredníctvom kolektívneho vyjednávania, kde sa riadia heslom "Európska práca rovná sa európska pláca". V tomto smere slovenskí odborári úzko spolupracujú s českými odbormi, ktoré vedú rovnakú kampaň za vyššie mzdy.

 

Vo svojom vystúpení na konferencii ETUC Kollár pripomenul, že slovenské platy sú na úrovni iba 30,5 % voči priemerným zárobkom v EÚ. Zaoberal sa aj otázkou, ako by mali zamestnávatelia pristupovať k zvyšovaniu miezd svojich zamestnancov. Podľa jeho slov odmeňovanie zamestnancov je jedným zo základných nástrojov ich motivácie.

 

"Spokojný zamestnanec a zamestnanec, ktorý rád chodí do práce a je za to dôsledne ohodnotený, žije iným spôsobom ako ľudia, ktorí sú na hranici chudoby, ktorí nevedia prežiť od výplaty k výplate," skonštatoval.

 

Kollár upozornil, že lepšie platy vedú zamestnancov k vyššej výkonnosti a vyššej výrobe, tiež k vyššej spotrebe domácností, čo pomáha ekonomike a vedie k vytváraniu ďalších pracovných miest. Do tohto "kolobehu" môžu zamestnanci vstúpiť priamo cez kolektívne vyjednávanie, ktoré im má zaručiť vyššie minimálne mzdy.

 

"Samozrejme, vieme, že nedosiahneme rýchlo úroveň miezd našich kolegov zo západnej Európy, niektoré krajiny pri takomto tempe rastu sú nedosiahnuteľné, ale každé jedno približovanie a vylepšenie života našich zamestnancov sú pre nás vítané," vysvetlil Kollár, prečo KOZ SR podporuje celoeurópsku kampaň ETUC za vyššie platy.

 

Pripomenul, že so závermi kampane ETUC budú oboznámené inštitúcie EÚ a záleží na jednotlivých členských štátoch Únie, ako doma ciele tejto iniciatívy "premenia na drobné". V tomto kontexte je podľa Kollára - najmä na národnej úrovni - nevyhnutné pokračovať v dobrom sociálnom dialógu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies