Kollár: Daňové kontroly poškodzujú firmy dlhým zadržiavaním vratiek DPH

NETKY.SK • 1 Apríl 2014, 13:09 • 2 min
Kollár: Daňové kontroly poškodzujú firmy dlhým zadržiavaním vratiek DPH

BRATISLAVA - Súčasný priebeh daňových kontrol, pri ktorých môže štát zadržiavať vyplatenie vratiek dane z pridanej hodnoty (DPH), negatívne vplýva na podnikanie slovenských firiem.

slovakia

left justify in out

Podľa podpredsedu hnutia NOVA Jozefa Kollára môže štát blokovať nároky firiem počas trvania celej kontroly. Tá môže trvať až 12 mesiacov, čo môže byť pre spoločnosti likvidačné. "Bez ohľadu na to, či sa skončí táto daňová kontrola s nálezom alebo bez nálezu, príslušný kontrolovaný subjekt, podnik, jednoducho 12 mesiacov nevidí nárokovateľné vratky nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty," povedal na dnešnom brífingu na pôde parlamentu Kollár.

 

Podpredseda NOVA dostal desiatky podnetov od podnikateľov, ktorí pôsobia v Košickom kraji. Vo veci už v minulosti rokoval s predstaviteľmi Finančnej správy (FS) SR aj s ministrom financií Petrom Kažimírom. Zatiaľ však podľa neho k náprave legislatívy nedošlo. "Preto som na prebiehajúcu schôdzu parlamentu predložil novelu zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorá by skracovala toto obdobie na šesť mesiacov," uviedol Kollár.

 

Podľa jeho slov musí daňovým kontrolórom stačiť pol roka na to aby zistili, či k únikom dochádza alebo nie. Ak sa porušovanie zákona nepreukáže, mala by byť kontrola prerušená a zadržiavané peniaze by mal štát uvoľniť. Následne môže kontrola v prípade potreby pokračovať. "Pokiaľ poslanci Smeru nepodporia tento návrh, tak budem ako podpredseda výboru pre financie a rozpočet iniciovať poslanecký prieskum na finančnej správe v Košiciach," vyhlásil Kollár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona