Kollár chce poslanecký prieskum na finančnej správe v Košiciach

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 09:24 • 2 min
Kollár chce poslanecký prieskum na finančnej správe v Košiciach

BRATISLAVA - Opozičný poslanec NR SR Jozef Kollár (nezaradený) chce uskutočniť poslanecký prieskum na finančnej správe v Košiciach. Tento návrh plánuje predložiť na najbližšej schôdzi Výboru NR SR pre financie a rozpočet. Ako totiž upozornil na utorkovom (17. 6.) zasadnutí výboru, hromadia sa sťažnosti podnikateľov na neprimeranú dĺžku daňových kontrol.

slovakia

left justify in out

"Mám v úmysle dať na najbližšiu schôdzu finančného výboru návrh na vykonanie poslaneckého prieskumu na finančnej správe v Košiciach. Je tam viacero problémov. Sú pozdržiavané nárokovateľné vratky nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty (DPH), čo likviduje mnohé firmy. Hromadia sa informácie, že toto môže byť použité ako nástroj konkurenčného boja firiem, ktoré podnikajú v konkrétnom odvetví. A dokonca presakujú aj informácie, že niektorí štátni úradníci na finančnej správe to vnímajú ako zárobkovú činnosť," priblížil Kollár pre TASR.

 

Štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini (Smer-SD) sa v utorok počas rokovania výboru vyjadril, že rezort financií nebude nijako brániť rozhodnutiu výboru, ak sa rozhodne uskutočniť poslanecký prieskum a zistiť, aká je situácia v Košiciach. Uviedol tiež, že je aj v záujme rezortu financií prehodnotenie výkonu a fungovania jednotlivých daňových úradov.

 

To, ako si podnikatelia plnia svoje daňové povinnosti, má v budúcnosti ukázať takzvaný daňový rating firiem. "Kontrolný výkaz by skombinovali s interným indexom správania sa daňového subjektu, ktorý chceme zaviesť. Má ukázať, či podnikatelia načas predkladajú doklady, či podávajú načas daňové priznanie, či majú alebo nemajú nedoplatky, ako platia sociálne odvody," priblížil Pellegrini.

 

Doplnil, že daňové subjekty, ktoré budú mať index "A", by mohli mať napríklad ten benefit, že na nich budú uplatňované polovičné lehoty pri kontrolných úkonoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies