Kollár: Budeme tlačiť, aby čo najviac ľudí malo trvalé zamestnanie

NETKY.SK • 6 Október 2015, 12:34 • 2 min
Kollár: Budeme tlačiť, aby čo najviac ľudí malo trvalé zamestnanie

BRATISLAVA – Koniec chamtivosti korporáciám, pod týmto heslom sa ponesie Svetový deň za dôstojnú prácu, ktorý Medzinárodná odborová federácia vyhlásila aj tento rok na 7. október.

slovakia

left justify in out

Odbory na všetkých kontinentoch vyvíjajú aktivity s tým, aby upozornili na pracovné podmienky a na zamestnanecké práva. Prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Jozef Kollár na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave pripomenul, že Európska komisia tlačí na to, aby čo najviac ľudí bolo zamestnaných na trvalý pracovný pomer.

 

"Považujeme pracovný pomer na dobu určitú, pracovný pomer na kratší čas, dočasné prideľovanie zamestnancov iným firmám agentúrami, ako aj obe typy dohôd o pracovnej činnosti a o výkone práce za neštandardné formy zamestnávania. Nezaručujú napríklad nárok na dovolenku, možnosti čerpať si úver, alebo založiť si rodinu. Budeme preto vyvíjať tlak na to, aby aj títo zamestnanci mali nárok na pracovno-právnu ochranu a sociálne výhody, na ktoré majú nárok kmeňoví zamestnanci," povedal Kollár. KOZ bude vyhodnocovať aj agentúrne zamestnávanie po tom, čo sa začiatkom roka sprísnili podmienky. "Ide nám o to, aby pracovali v dôstojnejších podmienkach. Títo ľudia nemajú tú istotu ako kmeňoví zamestnanci podnikov. Nemôžu čerpať dovolenky, čo im zabezpečuje Listina ľudských práv," zdôraznil šéf KOZ.

 

KOZ sa podľa viceprezidenta Slavomíra Mangu už štyri roky usiluje o zabezpečenie dôstojnej práce. "Hovoríme vždy o boji proti pracujúcej chudobe. Ide o líniu, ktorú držíme a snažíme sa zabezpečiť," povedal Manga. Za najväčší úspech označil zmenu v agentúrnom zamestnávaní. Pripomenul, že tento typ zamestnávania sa zaviedol v Anglicku a mal zabezpečiť prácu pre migrantov, jazykovo ich pripravovať. "V tej podobe, ako sa agentúry dostali k nám, už nie sú akceptovateľné," skonštatoval viceprezident KOZ. Vyzdvihol však tie, ktoré dokázali zabezpečiť prácu ľuďom v odľahlých regiónoch s najvyššou nezamestnanosťou.

 

KOZ predstavila aj štatistiky z roku 2014, podľa ktorých z 2,3 milióna zamestnancov pracovalo na dohodu okolo 100.000, na plný pracovný úväzok pracovalo takmer dva milióny, na kratší vyše 113.000. Okolo 26 % organizácií malo zavedený pružný pracovný čas. Priemerný podiel agentúrnych zamestnancov vo firmách bol 2,77 %. Niektoré majú podiel agentúrnych zamestnancov vyšší a KOZ za racionálny podiel agentúrnych zamestnancov v podniku považuje hranicu 10 až 15 %.

 

Prezident KOZ pripomenul tiež, že Slovensko napriek dobrým výsledkom vo vývoji hrubého domáceho produktu je v pomere čerpania prostriedkov na mzdy pod priemerom Európskej únie. Kým v EÚ je pomer 50 % v prospech miezd a 50 % v prospech zisku korporácií, na Slovensku sa na mzdy ujde len 40 %.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies