Koľko zarábajú absolventi slovenských univerzít?

NETKY.SK • 1 Júl 2014, 16:38 • 2 min
Koľko zarábajú absolventi slovenských univerzít?

BRATISLAVA - Najvyššie nároky na plat majú absolventi Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity, ktorí očakávajú, že po škole dostanú 1 333 eur mesačne. Čerství absolventi slovenských vysokých škôl pritom očakávajú priemerný plat 916 eur mesačne. Vyplýva to z rebríčka platových očakávaní absolventov slovenských fakúlt, ktorý zostavuje spoločnosť Profesia.

slovakia

left justify in out

Absolventi slovenský vysokých škôl, ktorí si vlani hľadali prácu cez portál Profesia.sk, vo svojich životopisoch uvádzajú, že ich nástupný očakávaný plat bude približne od 600 eur do 1 300 eur mesačne. Najvyššie platové nároky majú absolventi informatiky, naopak, najnižší plat očakávajú absolventi teologického a pedagogického zamerania.

 

Najvyššie očakávané platy vo svojich životopisoch uvádzali absolventi Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity. Ich priemerný očakávaný plat je 1 333 eur mesačne. Za nimi s priemerným očakávaným mesačným platom 1 252 eur nasledujú absolventi Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského.

 

V poradí tretie najvyššie platové očakávania majú absolventi Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského, ktorí by chceli zarábať 1 213 eur mesačne. Naopak, najmenej očakávajú, že budú po vysokej škole zarábať ľudia, ktorí skončili Gréckokatolícku teologickú fakultu na Prešovskej univerzite. Vo svojich životopisoch uvádzajú priemerný očakávaný plat 592 eur mesačne. O málo vyššie platové očakávania majú absolventi Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity s očakávanými platmi 601 eur. Tretí v rebríčku najnižších očakávaných platov sú absolventi Fakulty verejnej správy Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach, ktorí očakávajú plat 668 eur. 

 

Keď sa priemerný očakávaný plat absolventov porovná s priemerným očakávaným platom vysokoškolsky vzdelaných ľudí s praxou, rozdiel je 10%. Absolventi po škole očakávajú priemerný plat 916 eur mesačne, ľudia s vysokou školou a praxou 1 020 eur mesačne. Po škole majú veľmi podobné očakávané platy ako ľudia s praxou tí absolventi, ktorí si hľadajú prácu v kategóriách ako umenie, právo a legislatíva alebo chemický priemysel. Naopak, oproti ľuďom s praxou sú v očakávaniach skromnejší absolventi, ktorí sa chcú zamestnať v kategóriách leasing, manažment, obchod alebo elektrotechnika a energetika. Absolventi, ktorí si chcú nájsť prácu v leasingu, očakávajú o 16% nižší plat ako ľudia, ktorí si hľadajú v danej kategórii prácu, no už za sebou majú aj prax.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies