Koľko Slovákov by sa dalo zaočkovať proti koronavírusu?

NETKY.SK • 14 December 2020, 07:52 • 2 min
Koľko Slovákov by sa dalo zaočkovať proti koronavírusu?

BRATISLAVA - Z prieskumu, ktorý pre RTVS uskutočnila od 3. do 10. decembra na vzorke 1 007 respondentov agentúra Median vyplýva, že zaočkovať by sa dala menej ako polovica Slovákov. Celkovo 14 percent respondentov uviedlo, že sa chcú dať určite zaočkovať, skôr áno odpovedalo na prípadné očkovanie 23 percent opýtaných.

slovakia

left justify in out

Celkovo 31 % ľudí sa určite dať zaočkovať nechce, ďalších 23 % má k vakcinácii skôr odmietavý postoj. Zvyšných deväť percent ešte nie je rozhodnutých.

 

img

 

Prečo by sa dali očkovať? 
Celkovo 70 % z tých, ktorí by sa dali očkovať, by tak urobili pre ochranu rodiny. Presnú polovicu opýtaných motivuje snaha zastaviť šírenie vírusu.

 

Lepšie podmienky 

Ako dôvod na očkovanie uviedlo ďalších 24 % respondentov spoločenskú zodpovednosť, 20 % uvoľnenie opatrení a 13 % možnosť cestovať. Jedno percento opýtaných nevedelo bližšie špecifikovať dôvod svojho rozhodnutia podstúpiť očkovanie.

 

img

 

Skeptici voči očkovaniu proti COVID-19
Najčastejšie dôvody, pre ktoré by sa ľudia nechceli dať očkovať,obavy z vedľajších účinkov vakcíny (76 percent), nedôvera voči farmaceutickým firmám (38 percent) či nedostatok informácií o očkovaní (29 percent).

 

Nemá to zmysel

Ďalšími dôvodmi sú obavy z nákazy koronavírusom (21 percent) či obavy z bolesti (tri percentá). Celkovo 19 % z ľudí, ktorí by sa nedali očkovať, uviedlo, že očkovanie nemá zmysel a ďalších 10 % si myslí, že ochorenie COVID-19 je výmysel.

 

img

 

Povinné alebo nie?
Očkovanie by malo byť povinné podľa 6 % opýtaných a skôr povinné podľa 17 % opýtaných. Vyše polovica – 53 % respondentov si myslí, že očkovanie by určite nemalo byť povinné, 22 % ľudí si myslí, že by skôr nemalo byť povinné. Dve percentá opýtaných respondentov na otázku nevedelo odpovedať.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona