Koľko minerálky možno za deň vypiť?

NETKY.SK • 25 August 2013, 20:07 • 2 min
Koľko minerálky možno za deň vypiť?

BRATISLAVA - Väčšinou sa však hovorí o tom, koľko toho treba vypiť, menej sa už spomína to, čo je vhodné piť.

slovakia

left justify in out

Najmä počas teplých letných dní sme takmer každý deň počúvali, aké dôležité je dodržiavanie pitného režimu. Väčšinou sa však hovorí o tom, koľko toho treba vypiť, menej sa už spomína to, čo je vhodné piť.

Ako upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR, nevhodné sú nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú tekutiny prijaté vo forme malinoviek, piva, alkoholu, kávy. Ideálna je obyčajná voda, mnohí Slováci siahajú aj po minerálkach.

Pozor na minerály


Koľko a aký druh minerálnej vody by sme mali denne vypiť, závisí od nás samotných a skutočného obsahu minerálov vo vode. Minerálne vody majú vhodne dopĺňať denný pitný režim, ktorého základom by mala byť voda s nižšou mineralizáciou (t. j. do 500 mg/l). 

Vo všeobecnosti platí, že minerálna voda by nemala prekročiť 30 až 50 percent z celkového denného príjmu vody, ktorý je individuálny, ale v zásade predstavuje 2,5 až 3 litra na osobu, v závislosti od telesnej hmotnosti, veku, stravovania, teploty, telesnej aktivity a podobne.

„V niektorých situáciách sú minerálne vody s vyšším obsahom minerálnych látok ideálnym zdrojom na krytie nedostatku vody a minerálnych látok, najmä v horúcich letných mesiacoch a pri ťažkej fyzickej námahe. Minerálne vody by sa nemali kombinovať s iónovými nápojmi a doplnkami výživy s vysokým obsahom minerálnych látok. Opatrnosť pri výbere a dávkovaní minerálnych vôd so zvýšenou mineralizáciou je potrebné zachovať v detskom veku a u dospelých s ochoreniami obličiek a srdca,“ radí riaditeľka Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku Lucia Tomišová.

Ako je to s filtrovanou vodou?


V súčasnosti sú dostupné výsledky viacerých štúdií, ktoré potvrdili priaznivý vplyv pitia tvrdšej vody, čiže vody s vyšším obsahom vápnika a horčíka, na ľudský organizmus. Dlhodobé pitie výlučne mäkkej vody skôr môže predstavovať vážne zdravotné riziká a viesť k zvýšenému riziku vzniku viacerých závažných chorôb.

Filtračné zariadenia pracujú na rôznych princípoch a pri kúpe podobného zariadenia treba mať k dispozícii informácie o kvalite vody, ktorú ideme upravovať. 

Pri akej činnosti čo piť?


Ak plánujete ešte stráviť dovolenku v jednej z tropických destinácií pri mori, nasledujúce zásady pre vás platia dvojnásobne. Piť by ste mali stále, hoci necítite smäd. Čistú vodu môžete kombinovať s nealkoholickými sýtenými nápojmi či minerálnymi vodami, pretože vo veľkých teplotách sa z nášho tela vyplavuje väčšie množstvo živín a minerálnych látok než obyčajne. 

Nepodceňujte dôležitosť hydratácie ani na horách. Vždy so sebou noste dostatok tekutín. Fľašu s nápojom majte vždy na dosah ruky a nie niekde na spodku batohu. Základom je čistá voda, avšak bez energie sa nezaobídete. Preto je vhodné vodu dopĺňať izotonickými nápojmi a nealkoholickými nápojmi s obsahom cukru.

Či už bicyklujete na rozpálenej hrádzi alebo v lese, vždy majte v stojane fľašu s nápojom. Rovnako ako pri pešej turistike dopĺňajte energiu prostredníctvom izotonických iónových nápojov – na trhu ich je dostatok. Nezabúdajte, že pri fyzickej aktivite, ako je bicyklovanie, má ľudské telo tendenciu sa viac prehrievať. 

Doplnkovým zdrojom tekutín môže byť aj ovocie a zelenina, ktorých sezóna vrcholí práve počas dovolenkového obdobia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies