Kolín sa pripravuje na Erdoganov prejav, Merkelová ho varuje

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 16:33 • 2 min
Kolín sa pripravuje na Erdoganov prejav, Merkelová ho varuje

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová upozorňuje tureckého premiéra Recepa Erdogana, aby sa počas svojho očakávaného sobotňajšieho prejavu v nemeckom meste Kolín krotil.

slovakia

left justify in out

Merkelová sa tak vyjadrila niekoľko dní po vládnom odmietnutí výzvy na zrušenie súkromnej návštevy tureckého lídra. V rozhovore pre denník Saarbrücker Zeitung zverejnenom v piatok Merkelová vyjadrila vieru, že Erdogan "vie, aká citlivá táto udalosť je, najmä v tomto čase a bude konať zodpovedne". Podľa jej slov je totiž nemecká vláda znepokojená niektorými procesmi v Turecku, ako sú zásahy voči demonštrantom, útoky na sociálne siete či situácia kresťanov. Zároveň však označila za "nepopierateľné", že krajina pod jeho vedením urobila veľký hospodársky pokrok a zlepšilo sa aj postavenie kurdskej menšiny. Merkelová tiež pochválila Ankaru za prijatie sýrskych utečencov.

 

Erdogan chce prejavom v Kolíne osloviť početnú tureckú menšinu žijúcu v najväčšej európskej krajine. Účasť na prejave by údajne mala dosiahnuť 20-tisíc ľudí. Do ulíc by však malo vyjsť aj 30-tisíc jeho odporcov. Očakáva sa, že dlhoročný premiér bude v auguste kandidovať za prezidenta. O ňom budú vôbec po prvý raz rozhodovať Turci v priamych voľbách a právo zúčastniť sa na hlasovaní bude mať aj približne 2,5 milióna Turkov žijúcich v zahraničí, z toho 1,5 milióna ich je iba v Nemecku. Doteraz tureckého prezidenta volil parlament. Erdogan údajne svoje rozhodnutie oznámi koncom mája. 

 

Nespokojnosť s Erdoganovým príchodom do Nemecka v uplynulých dňoch vyjadrili viacerí politickí predstavitelia. Podľa kritikov je to po minulotýždňovom banskom nešťastí a Erdoganových reakciách naň nevhodné. Blíži sa taktiež prvé výročie začiatku mohutných protivládnych nepokojov, ktoré sa začali v Istanbule. Nemci si navyše pamätajú jeho prejavy, ktoré v minulosti vyvolali rozporuplné reakcie. V roku 2008 napríklad vyzval Turkov, aby sa nevčleňovali do nemeckej spoločnosti a žiadal založenie tureckých škôl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona