Kolíková by chcela reformu súdnej mapy vrátiť na pripomienkovanie do mesiaca

NETKY.SK • 15 Júl 2021, 10:29 • 2 min
Kolíková by chcela reformu súdnej mapy vrátiť na pripomienkovanie do mesiaca

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti Slovenskej republiky Mária Kolíková by bola rada, ak by bola reforma súdnej mapy do mesiaca opätovne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

slovakia

left justify in out

Povedala to v stredu 14. júla po rokovaní vlády. Šéfka rezortu vysvetlila, že návrh zmeny súdnej mapy „pustí do sveta“, keď bude presvedčená, že urobila všetko preto, aby svoje plány vysvetlila ako sudcom, tak aj koaličným partnerom.

 

img

„Ja môžem urobiť maximum pre to, aby som vysvetlila, prečo je to dôležité pre justíciu, a o to sa teraz snažím,“ skonštatovala Kolíková.

 

Prečítajte si: Kolíková sa nevzdáva, chce opäť predložiť nový návrh súdnej mapy

Zároveň uviedla, že je prirodzené, že sa sudcovia proti reforme súdnej mapy „búria“. „Ja si nepamätám žiadnu reorganizáciu súdov v iných krajinách, kde by sudcovia tlieskali a tešili sa z toho. Rovnako sa nebudú tešiť ani žiadne samosprávy, kde môže byť nejaká zmena v rámci sídla súdov. Tak tomu nebolo v iných krajinách a nemôžeme očakávať, že to tak bude u nás,“ dodala.

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZÁCIA: Reakcia ministerky Kolíkovej na výzvu sudcov, aby stiahla návrh novej súdnej mapy

Ministerka spravodlivosti predstavila návrh reformy súdnej mapy v novembri 2020 a v marci 2021 prešiel návrh pripomienkovaním. Šéfka rezortu spravodlivosti však avizovala, že návrh plánuje ešte raz predložiť do medzirezortného pripomienkového konania. Chce tak dať čo možno najväčší priestor na oboznámenie sa s ním a na vecnú diskusiu. Pripúšťa pritom aj možné zmeny, ktoré by znamenali vylepšenie návrhu.

Podľa ministerky je nová súdna mapa dobrou cestou, aby boli na súdoch špecializovaní sudcovia v hlavných agendách. Zlepšiť by sa tak mala kvalita rozhodnutí súdov a z dlhodobejšieho hľadiska by sa zrýchlilo aj rozhodovanie súdov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies