Kolesík: Zatvorené obchody v nedeľu by pripravili o miesto 3500 ľudí

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 19:25 • 2 min
Kolesík: Zatvorené obchody v nedeľu by pripravili o miesto 3500 ľudí

BRATISLAVA - Zákaz nariadiť prácu v nedeľu a počas štátom uznaných sviatkov v maloobchodnom predaji by pripravilo o prácu 3500 ľudí, najmä žien.

slovakia

left justify in out

V dnešnej rozprave k návrhu novely Zákonníka práce z dielne KDH, ktoré chce dosiahnuť zatvorené obchody v nedeľu, to vyhlásil poslanec Andrej Kolesík (Smer-SD). Diskusii o návrhu sa plénum venovalo v závere desiateho rokovacieho dňa 36. schôdze NR SR.
     

"S návrhom preto nesúhlasím," povedal poslanec a členom KDH odkázal, "aby sa náhodou niekedy v nedeľu v obchode nestretli". Alojz Přidal (KDH) však tvrdenia o strate pracovných miest odmieta. "Vo Zväze obchodu a cestovného ruchu nám hovorili, že v reťazcoch je málo zamestnaných, ženy tam robia nadčasy. Tam by bolo ešte potrebné prijať ďalšie ženy," myslí si.
     

Přidal argumentoval aj tým, že nedeľa je pre rodinu veľmi dôležitá. "Zdravý rozum a ľudská prirodzenosť to potrebuje raz do týždňa a v Európe je to práve nedeľa," povedal.
     

Martin Poliačik (SaS) je presvedčený, že ak chce väčšina národa presadzovať konkrétne politiky, nech to robí vo svojich vlastných činoch. "Dokážte to vo svojich komunitách, aby v nedeľu nechodili do obchodu. Potom sa zavrú, lebo nikto nepôjde nakupovať," vyzval poslancov KDH. Poliačik tiež upozornil, že Slovensko by malo byť v prvom rade sekulárny štát a veci viažuce sa na konkrétne náboženstvo sa majú týkať len príslušníkov daného náboženstva. "Nemali by sa do toho zaťahovať všetci, nie všetci totiž tieto hodnoty zdieľajú," podotkol.
     

Martin Chren (nezaradený) konštatoval, že presadzovať osobný náboženský pohľad je prejavom pýchy a pokrytectva. "Bojím sa politikov, ktorí tvrdia, že vedia lepšie, čo je pre ľudí dobré, ako ľudia sami," uviedol. KDH ale tvrdí, že je to o obrane slabých, lebo predavačky v obchodoch sa samy brániť nevedia.
     

Podstatou návrhu KDH je rozšíriť počet dní, počas ktorých nebude možné nariadiť prácu, ktorou je maloobchodný predaj, o všetky nedele a štátom uznané sviatky. Niekdajšia úprava Zákonníka práce priniesla zmenu, na základe ktorej zamestnancovi nemožno nariadiť prácu 1. januára, na Veľkonočnú nedeľu, Štedrý deň po 12.00 h a 25. decembra. Kresťanským demokratom sa to ale máli a chcú počet dní rozšíriť o nedele a štátom uznané sviatky.
     

"Manželstvo má ústavnú ochranu a my sme sľúbili verejnosti, že budeme prichádzať s návrhmi, ktoré pomôžu rodinám s deťmi, zosúladiť rodičom ich pracovné a rodičovské povinnosti. Preto prichádzame s týmto návrhom," odôvodnil Július Brocka (KDH).
     

Vo štvrtok (10.7.) príde na rad ďalší návrh KDH, ktorým je novela Trestného zákona. Kresťanskí demokrati sa opäť pokúšajú presadiť tresty za stáčanie tachometrov motorových vozidiel. "Opäť predkladáme návrh, aby pretáčanie, stáčanie tachometrov bolo trestným činom," povedal už skôr Pavol Zajac (KDH). Poukázal na to, že na Slovensku má pretočené tachometre okolo 40 percent ojazdených áut. "Hovoríme o 130.000 autách. Preto si myslíme, že by takáto činnosť, ktorá má masívne rozmery, mala byť trestným činom," uviedol Zajac s tým, že stáčanie tachometrov je podvodom na kupujúcich.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona