Kolektívne zmluvy pre verejný a štátny sektor na rok 2017 sú podpísané

NETKY.SK • 1 December 2016, 15:03 • 2 min
Kolektívne zmluvy pre verejný a štátny sektor na rok 2017 sú podpísané

BRATISLAVA - Kolektívna zmluva vyššieho stupňa pre verejný sektor a Kolektívna zmluva vyššieho stupňa pre štátnu správu na rok 2017 sú podpísané. Svojím podpisom ich dnes na Úrade vlády SR potvrdili predstavitelia vládneho kabinetu, odborov, miest a obcí a vyšších územných celkov.

slovakia

left justify in out

Signatári zmlúv sa dohodli na valorizácii platových taríf štátnych zamestnancov a zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme o 4 %, a to od 1. januára 2017. Toto sa však netýka pedagogických a odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl.

 

Predstavitelia školských odborov sa dnešnom stretnutí nezúčastnili. "Od nášho zväzu som nedostal oprávnenie na podpis," povedal šéf školských odborov Pavel Ondek. Odborovému zväzu sa totiž nepáči, že počas kolektívneho vyjednávania došlo k vylúčeniu pedagogických a odborných zamestnancov regionálneho školstva a učiteľov vysokých škôl z ustanovení Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa. "Tým, že sme ju nepodpísali, vyjadrujeme zásadnú nespokojnosť s dohodnutými podmienkami," povedal Ondek. Kolektívna zmluva podľa neho nezaručuje sociálny zmier. "Tým sa otvára cesta pre ďalšie rokovania, prípadne protesty či štrajk," dodal Ondek.

 

"Dúfam, že ešte dotiahneme v najbližších dňoch a týždňoch osobitnú oblasť, ktorá sa týka zamestnancov školstva. Bude to formou dodatku ku kolektívnej zmluve a samostatným memorandom medzi školskými odbormi," avizoval vedúci úradu vlády Igor Federič.

 

V kolektívnych zmluvách sa tiež dohodla dĺžka pracovného času či dovolenky, odchodné, ale aj výška príspevku na doplnkové dôchodkové sporenie a celkový prídel do sociálneho fondu. Zmluvy sa dotýkajú celkovo približne 350.000 zamestnancov.

 

"Kolektívne vyjednávania neboli v tomto roku o nič jednoduchšie, ako tomu bolo v predchádzajúcich rokoch. Opäť sa podarilo vyjednávačom dosiahnuť dohodu a konsenzus," zhodnotil predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay. Benefity, ktoré sú dohodnuté v kolektívnych zmluvách, si podľa jeho slov ľudia veľmi cenia.

 

Prvý podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Dvonč tiež doplnil, že rokovania neboli jednoduché, o čom svedčí fakt, že sa vyjednávači museli stretnúť viackrát, aby sa dopracovali k dohode. "Som rád, že zlepšovanie ekonomickej situácie na Slovensku vďaka vláde sa prejaví aj v odmeňovaní pracovníkov nielen v štátnej, ale aj vo verejnej správe," opísal.

 

Zároveň sa dnes podpísalo aj Memorandum o úprave platových pomerov zamestnancov v štátnej službe a niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. V ňom sa zástupcovia zamestnávateľov zaviazali zamestnancom v štátnej službe a zamestnancom pri výkone práce vo verejnom záujme s výnimkou pedagogických a odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl zvýšiť ich platy na úrovni 2 % priznaných funkčných platov od 1. septembra 2017 do 31. decembra 2017 a 1. septembra 2018 až 31. decembra 2018. Memorandum garantuje valorizáciu platových taríf štátnych zamestnancov a zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme s výnimkou pedagogických a odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl o 4 % aj od 1. januára 2018.

 

V memorande sa zástupcovia zamestnancov zaviazali, že prijímajú návrh zástupcov zamestnávateľov na zvýšenie platov a valorizáciu platových taríf na roky 2017 a 2018 a že počas účinnosti tohto memoranda nebudú vyvíjať aktivity spojené s ďalšími požiadavkami na zvyšovanie platov na rok 2018.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona