Reakcie osobností na úmrtie hudobníka Princa

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 11:18 • 2 min
Reakcie osobností na úmrtie hudobníka Princa

LOS ANGELES - Vo štvrtok 21. apríla svet šokovala správa o úmrtí amerického speváka, multiinštrumentalistu a skladateľa Princa vo veku 57 rokov. Sociálne siete následne zaplavili reakcie osobností z celého sveta. Agentúra SITA prináša výber z nich.

slovakia

left justify in out

"Dnes sme stratili tvorivú ikonu. Michelle a ja sa v trúchlení nad náhlym úmrtím Princa pridávame k fanúšikom na celom svete. Len málo umelcov ovplyvnilo zvuk a smerovanie populárnej hudby výraznejšie a dotklo sa toľkých ľudí svojím talentom. Prince, ako jeden z najnadanejších a najproduktívnejších hudobníkov súčasnosti, to všetko dokázal. Funk. R&B. Rock and roll. Bol virtuóznym inštrumentalistom, geniálnym kapelníkom a jeho vystúpenia boli elektrizujúce. 'Silný charakter prekonáva hranice,' povedal raz Prince. Nikto pritom nemal silnejšiu, nebojácnejšiu a kreatívnejšiu dušu ako on," vyjadril sa americký prezident Barack Obama na adresu hudobníka, ktorý vlani v júni odohral v Bielom dome dvojhodinový súkromný koncert pre Obamovcov, ich priateľov a vybraných významných hostí.


"Môj hudobný brat... Môj priateľ... Odišiel ten, ktorý mi ukázal možnosti, ktoré v sebe nosím, všetko zmenil a až do konca si zachoval svoju čestnosť. Mám zlomené srdce," napísal hudobník Lenny Kravitz k fotografii zosnulého kolegu, ktorú zdieľal prostredníctvom Instagramu i Facebooku. Dvojica spolu počas silvestrovskej noci na prelome rokov 1999 a 2000 odohrala hit American Woman.

"Zmenil svet!! Skutočný vizionár. Nesmierna strata. Som zničená. Toto nie je pieseň o láske," napísala k spoločnej fotografii s Princom speváčka Madonna, pričom odkazovala na ich dueto Love Song z jej štvrtej štúdiovky Like a Prayer (1989).

"Prince ma inšpiroval. Zmenil mi život. Nesmierne mi bude chýbať. Už nikdy nebude ďalší ako on," povedala pre magazín People herečka Sherilyn Fenn, ktorá v 80-tych rokoch 20. storočia s hudobníkom krátko chodila.

"Som veľmi smutná, že sme dnes stratili Princa, legendu, majstra, hudobného obra, ktorý nepoznal hranice. V hudbe zanechal nezmazateľnú stopu," napísala na sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter speváčka Gloria Estefan.

"Zo straty tohto významu strácam slová. Prince bol výnimočný génius a bude žiť navždy. Ďakujem za radosť," hudobník Hozier.

"Dnes nežne plače mnoho gitár," napísal na Twitter herec Kevin Bacon k videu s piesňou While My Guitar Gently Weeps Georgea Harrisona v podaní Princa, Toma Pettyho, Stevea Winwooda, Jeffa Lynna a ďalších.

"Nedokážem to vôbec spracovať. Už nikdy nebude ďalší ako on. Ďakujem za všetko, Prince Rogers Nelson," herec a DJ Elijah Wood.

"Boh žehnaj tomuto tvorivému géniovi. Ďakujeme, Prince," hudobník Paul McCartney.

"Toto sú skutočne zdrvujúce správy. Bol to najúžasnejší performer, akého som kedy videl. Skutočný génius. Hudobne bol ďaleko pred nami všetkými. Dvakrát som s ním spieval na jednom pódiu. Aká česť. Odpočívaj v pokoji, purpurový bojovník," hudobník Elton John.

"Správa, že odišla jedna z najväčších inšpirácií v dejinách hudby, ma zdrvila. Mal som šťastie, že som ho mohol mnohokrát stretnúť," hudobník Bon Jovi.

"Som šokovaný a zdrvený. Ešte včera som s ním hovoril. Ja a Jada dnes spolu s vami všetkými oplakávame stratu nádherného básnika, skutočnej inšpirácie, jedného z najúžasnejších umelcov, ktorí kedy chodili po tejto zemi," vyjadril sa prostredníctvom Facebooku herec a rapper Will Smith.

"Nemôžem tomu uveriť, som v absolútnom šoku. Toľko krásnych spomienok, bude mi chýbať," hudobník a spevák Lionel Richie.

"Keď som pred mnohými rokmi, v polovici osemdesiatych rokov, prvý raz prišla do New Yorku, kamarát ma vzal do Nell's. Bol to jeden z najúžasnejších klubov, patril Nell Campbell, malej Nell. Mala som hroznú pásmovú chorobu a chcela som ísť spať, ale ten kamarát hovorí, 'Nie, vydrž.' Asi o polnoci, možno neskôr, sa tam objavil Prince po trojhodinovom koncerte v Madison Square Garden a hral tam ďalšie tri alebo štyri hodiny pre zhruba 60 ľudí, čo tam bolo. Hral asi na 15 nástrojov, bol ako Mozart. Úžasný hudobník. Skutočne výnimočný," zaspomínala si na newyorskej premiére filmu Sparné leto (2015) na zosnulú legendu herečka Tilda Swinton a zároveň doplnila ďalší zaujímavý príbeh. "Raz po Oscaroch sme skončili v jeho dome, čo je dosť úžasná veta sama o sebe. Stevie Wonder tam spieval Superstition. Je to ako sen," prezradila.

"Je to neskutočné. Neuveriteľné. Práve som vychádzala z hotela, keď ma zastavil vrátnik a spýtal sa ma, či som počula o Princovi, šokovalo ma to. Neuveriteľné. Bol taký originálny, jedinečný, skutočne bol len jeden Prince," povedala soulová legenda Aretha Franklin v rozhovore pre MSNBC.

"Budem si pamätať, aké úžasné časy som s ním strávil a ako ma neustále inšpiroval tým, ako robil veci po svojom a nikdy nenechal nikoho odradiť ho od toho, čo chcel dosiahnuť po tvorivej či hudobnej stránke. Ako hudobník vám ani nedokážem povedať, ako veľmi ma to zasiahlo," vyjadril sa pre magazín People hudobník Adam Levine počas benefičnej akcie šou Voice v Los Angeles s tým, že je šťastný, že mohol Princa nazývať svojím priateľom.

"Je smutné, že sme stratili niekoho takého impozantného. Jeho talent bol nesmierne jedinečný a autentický. Myslím, že je to poučenie a inšpirácia pre každého ďalšieho hudobníka akejkoľvek generácie," doplnila Levina jeho kolegyňa, speváčka Christina Aguilera.

"Je naozaj zložité predstaviť si, že niekto, kto bol na tejto planéte len 57 rokov, mohol mať takú emocionálnu inteligenciu a takú hĺbku v hudobnej tvorbe, ako mal on. Je to taká hudba a má toľko vrstiev a toľko štýlov. Je to ťažké a cítim, akoby po jeho odchode ostala v éteri diera," pridal sa rapper, spevák a producent Pharrell Williams.

"Smrť môjho mentora Princa ma šokovala a zarmútila. Svet stratil skutočne neuveriteľnú dušu a hudobného génia. Bolo pre mňa požehnaním, že som mohla byť jedna z tých, ktorí mali možnosť s ním úzko spolupracovať. Dal mi moje meno, veril vo mňa a inšpiroval celú generáciu. Navždy ho budem milovať... 'Niekedy sneží v apríli.'," povedala pre People herečka, modelka, speváčka a tanečnica Carmen Electra, pričom odkázala na jeho pieseň Sometimes It Snows in April z ôsmeho albumu Parade (1986).

"Prince, Glenn Frey, David Bowie, títo ľudia menili životy. Nie sú to len piesne, sú to soundtracky ľudských životov, také veci v živote si pamätáte. V čase, keď som chodil s Dianou Ross, a on ešte spieval na pódiu v bielizni, som vzal Dianu pozrieť sa na neho do jedného klubu, povedal som jej 'tohto chlapíka musíš vidieť'. Spieval síce čistým falzetom, ale jeho talent bol nepopierateľný. Vravel som si 'och, pozri na neho'. To, čo dokázal, je úžasné - išiel vlastnou cestou a či ho vydavateľstvo malo v obľube alebo nie, on ostal sám sebou - jeho dielo je výnimočné," vyjadril sa Gene Simmons zo skupiny Kiss pre BBC.

"A takto jednoducho svet stratil kúzlo. Odpočívaj v pokoji, Prince! Ďakujem, že si nám dal tak veľa..." napísala na sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter speváčka Katy Perry.

"Práve teraz v Minneapolise...a prší... Prince..." reagoval rapper Lupe Fiasco.

"Povedzte, že to nie je pravda," herec Chris Rock.

"Takto to znie, keď holubice plačú... Prince R.I.P. " napísala herečka Whoopi Goldberg, pričom narážala na hudobníkovu pieseň When doves cry.

"Purpurový dážď sa zmenil na purpurové slzy. Lúči sa ďalšia legenda... RIP Prince" herec Antonio Banderas odkazujúc na pieseň Purple Rain.

"Toto mi láme srdce. Pred rokmi som mala na stene namaľovaný tento Princov obrázok, pretože jeho hudba toľkých inšpirovala," napísala rapperka Missy Elliott k fotografii hudobníka, ktorú zdieľala.

"MILOVALA som ho, svet ho MILOVAL. Teraz je v pokoji s Otcom. Princ, brat môj," speváčka Chaka Khan.

"Ochromený. Šokovaný. Toto nemôže byť pravda," spevák Justin Timberlake.

"Och, môj bože, nemôžem uveriť, že Prince zomrel... Bol úžasný talent," hudobník Billy Idol.

"Smutné správy - Prince je preč. Hudba stratila velikána. Svet je menej funky. Nemôžem tomu uveriť," hudobník Simon Le Bon.

"Správy o Princovi nás zničili. Bol obrovským talentom a všetci sme boli jeho fanúšikmi," skupina Duran Duran.

"Nech odpočíva v pokoji, bol jedným z mojich najobľúbenejších umelcov. Žiadneho som tak dlho alebo tak vytrvalo nemiloval. Mojím snom bolo jedného dňa s ním spolupracovať alebo pre neho hrať na bicie. Zvykol sa chodiť pozerať na mňa a DJ-a AM. Tie noci patrili k mojím najobľúbenejším. Moje deti som o ňom od malička učil a vždy bol v našej rodine obľúbený, dokonca sme ho párkrát spolu videli hrať. Smutný deň, stratili sme jedného z najviac funky a najinšpiratívnejších umelcov v dejinách. Jedného z najlepších gitaristov v dejinách. Bol pre mňa skutočne hudobným géniom, naozajstným originálom," napísal k fotografii hudobníka na Instagrame bubeník Travis Barker zo skupiny Blink-182.

"Dnes si na neho spomíname a oslavujeme ho ako jedného z najtalentovanejších umelcov v dejinách. Nikdy sa nepodriaďoval, navždy zmenil charakter hudby. Prince bol originál, ktorý mnohých inšpiroval, a jeho odkaz bude žiť navždy. Stratili sme skutočného novátora a vyjadrujeme úprimnú sústrasť jeho rodine, priateľom, spolupracovníkom a všetkým, ktorých jeho úžasná práca zasiahla," prezident americkej Národnej akadémie nahrávacích umení a vied Neil Portnow.

"Prince bol skutočný džentlmen, kráľ medzi mužmi. Bol inteligentný a talentovaný. Som šťastná, že som s ním mohla pracovať," herečka Zooey Deschanel, po ktorej boku sa v roku 2014 predstavil v jednej epizóde seriálu Nové dievča (2011).

"Som zničený!! Britské médiá informujú o smrti Princa?! Skutočne?! Nesmierna strata pre nás všetkých! Bol to génius! Nemám slov," herec Samuel L. Jackson.

"Prince, také smutné. Jeho hudba ovplyvnila mnohé generácie a naďalej bude," hudobníčka Linda Perry.

"Dnes je najhorší deň. Prince R.I.P. Plačem!" hudobník Boy George.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies