Kolegovia aj verejnosť sa dnes rozlúčia s Jozefom Bednárikom

NETKY.SK • 30 August 2013, 10:34 • 2 min
Kolegovia aj verejnosť sa dnes rozlúčia s Jozefom Bednárikom

BRATISLAVA – Divadelní kolegovia, rodina aj verejnosť sa dnes lúčia s jedným z najvýznamnejších slovenských divadelníkov posledných desaťročí Jozefom Bednárikom. Posledná rozlúčka s režisérskou osobnosťou bude v historickej budove Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave od 10:30.

slovakia

left justify in out

Umelecký program rozlúčky pod vedením režiséra Jána Ďurovčíka je možné sledovať aj na veľkoplošnej obrazovke na Hviezdoslavovom námestí. Pripravili ju pre smútiacich hostí, ktorí sa z kapacitných dôvodov nedostanú do budovy. Všetci, ktorí sa prídu s Jozefom Bednárikom rozlúčiť, sa budú môcť jeho pamiatke pokloniť po skončení programu do 13:00, informuje PR manažér SND Branislav Šanta.

Na javisku Jozefovi Bednárikovi naposledy svojím umením prídu vzdať hold významné osobnosti zo sveta opery, činohry, muzikálu, baletu i šansónu. Pamiatke umelca sa poklonia na scéne z Mozartovej opery Don Giovanni, ktorú Jozef Bednárik režíroval. V repertoári Opery SND je od roku 2001. Hold umelcovi za všetkých vzdajú Ľubica Vargicová, Eva Urbanová, Peter Mikuláš, Emília Vášáryová, Dušan Jamrich, herci Divadla Andreja Bagara v Nitre, Katarína Hasprová, Daniel Hůlka, Viktor Horján, Andrea Zimányiová a ďalší. 

Jozef Bednárik zomrel vo štvrtok 22. augusta vo veku 65 rokov. Bol jednou z najvýznamnejších režisérskych osobností česko-slovenského divadelníctva. Na konte má desiatky televíznych réžií svetovej aj slovenskej literatúry, legendárne televízne rozprávky, triptychy a televízne muzikály. Mnohé inscenácie pripravil aj v martinskom divadle, v Štátnom bábkovom divadle v Bratislave, na pôde Státní opery v Prahe a Opery a Baletu Národního divadla v Prahe. V hlavnom meste Českej republiky uviedol legendárne muzikály Dracula, Rusalka, Gróf Monte Christo, Johanka z Arku, Angelika a Elixír života. V Bratislave na Novej scéne začiatkom 90. rokov priviedol na svet muzikály Evanjelium o Márii, Grand Hotel, Paganini, Pokrvní bratia, Jozef a jeho zázračný farebný plášť, Klietka bláznov, Donaha, v Prešove to bola Sladká Charity, v Košiciach Oliver. V roku 1996 sa vrátil do svojho domovského divadla DAB v Nitre, kde pripravil mimoriadne úspešné muzikály Fidlikant na streche, Grék Zorba, Adam Šangala, Kabaret, Divotvorný hrniec a Modrá ruža. Takmer revolučné vo vývine slovenskej opernej tvorby bolo Bednárikovo naštudovanie Gounodovho Fausta a Margaréty v Opere Slovenského národného divadla v Bratislave. Získal množstvo ocenení, DOSKY za najlepšiu réžiu sezóny, Cenu Literárneho fondu, Krištáľové krídlo, Cenu za celoživotné dielo Literárneho fondu, Cenu Pavla Straussa či Cenu Tatra banky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies