Kolapsy z tepla sú v norme, pribúdajú bodnutia hmyzom

NETKY.SK • 12 August 2015, 13:47 • 2 min
Kolapsy z tepla sú v norme, pribúdajú bodnutia hmyzom

KOŠICE – Urgentné pracoviská košickej Univerzitnej nemocnice P. J. Šafárika (UNLP) zaznamenávajú počas pretrvávajúcich horúčav v priemere 15 pacientov za deň, ktorí sa pre prehriatie dostanú do kolapsového stavu. Ako uviedla hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová, ide o ľudí v rôznom veku. Väčšina z nich však trpí chronickými chorobami a v tomto počasí sa ich ťažkosti znásobujú.

slovakia

left justify in out

„Doposiaľ bolo iba pár prípadov, v ktorých si stav pacienta vyžiadal hospitalizáciu. S ťažkosťami prichádzajú aj seniori, ktorí trpia sprievodnými ochoreniami adekvátnymi ich veku. Väčšina z nich potrebovala len ošetrenie pre dehydratáciu, čiže podanie fyziologického roztoku na zavodnenie organizmu. Napriek pretrvávajúcim horúčavám sa stále nedá hovoriť o extrémnom náraste kolabujúcich ľudí. Pred pár rokmi sme totiž denne evidovali desiatky takých pacientov. Tento stav svedčí o tom, že ľudia sú disciplinovanejší a snažia sa rešpektovať rady lekárov,“ uviedla

 

Lekári odporúčajú najmä starším ľuďom vyhýbať sa pobytu vonku hlavne na poludnie a nevystavovať sa priamemu slnku, ale zdržiavať sa v tieni, najlepšie vo vyvetraných miestnostiach a samozrejme dodržiavať pitný režim.

 

„Od uplynulého víkendu však registrujeme viac prípadov bodnutia hmyzom. V nedeľu sme ambulantne ošetrili ženu po uštipnutí sršňom a pribúdajú najmä uštipnutia osou a ovadom. Denne ošetríme v priemere päť-šesť takýchto prípadov. Bodnutia hmyzom sa doposiaľ prejavili sťaženým dýchaním a lokálnym opuchom v mieste uštipnutia. Nikto zatiaľ nebol hospitalizovaný,“ uviedla Šustová. Lekári odporúčajú používať obuv, hlavne keď kvitne ďatelina a do prírody sa neobliekať do pestrých, kvetovaných šiat, nepoužívať parfumy. Ak dozrieva ovocie, nepohybovať sa v blízkosti ovocných stromov a v prírode nepiť z otvorených plechoviek a nepriesvitných fliaš. Pri výletoch radia aplikovať repelenty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies