Kolaps rozhovorov o dlhoch Grécka oslabil euro

NETKY.SK • 17 Február 2015, 11:35 • 2 min
Kolaps rozhovorov o dlhoch Grécka oslabil euro

LONDÝN - Spoločná európska mena v utorok oslabila v reakcii na neúspech rokovaní o gréckom dlhu. Straty eura však boli mierne vzhľadom na obmedzené riziko šírenia problémov po eurozóne.

slovakia

left justify in out

Oproti doláru si euro odpísalo 0,15 % a kleslo na 1,1339 USD/EUR. Výnosy z desaťročných talianskych a španielskych dlhopisov tiež stúpli iba nepatrne, a to o tri bázické body vzhľadom na nádeje, že v nadchádzajúcich týždňoch sa ešte stále môže dosiahnuť dohoda, kým sa Grécko dostane do situácie, že nebude mať peniaze.

 

V pondelok po uzatvorení trhov Atény odmietli návrh na šesťmesačné predĺženie programu zahraničnej núdzovej pomoci ako "neprijateľný". Holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem, ktorý schôdzke šéfov rezortov financií eurozóny predsedal, povedal, že Grécko môže o predĺženie núdzovej pomoci požiadať do piatka. V opačnom prípade sa program skončí v závere februára. "Ide o veľké riziko a tlak je mimoriadne veľký," povedal Joost Van Leenders, ekonóm BNP Paribas Investment Partners. 

Grécky akciový trh v utorok klesol. Aténsky index do 8:37 GMT oslabil o 4,6 %, pričom grécky bankový sektor spadol o 9,3 %. Banky eurozóny, ktoré vlastnia veľký objem štátnych cenných papierov, oslabili o 1,7 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies