Koláčiky inšpirované medovníčkami

NETKY.SK • 11 December 2017, 9:0 • 2 min
Koláčiky inšpirované medovníčkami

BRATISLAVA - Vôňa Vianoc v piatich dokonalých koláčikoch, ktoré nastolia sviatočnú atmosféru v jemnom predstihu.

slovakia

left justify in out

Čokoládové perníky

 

Suroviny:

350 g horká čokoláda, 200 g kryštálový cukor, 200 g chladený marcipán, 175 g mleté mandle, 125 g hladká múka, 100 g kandizovaná pomarančová kôra, 40 ks okrúhla oblátka (priemer 5 cm), 1 PL vanilkový cukor, 4 ks vaječný bielok, 4 PL krokant, 1 PL perníkové korenie, 1/2 ČL prášok do pečiva, 1/4 ČL jedlá sóda, štipiek soľ

 

 

Postup:

Rúru predhrejeme na 140 °C. V sekáčiku rozmixujeme najemno kandizovanú kôru. Do mixéra dáme strúhaný marcipán, kryštálový aj vanilkový cukor, štipku soli, bielky a vymiešame. Primiešame aj kandizovanú kôru, mandle, múku, perníkové korenie, prášok do pečiva a sódu. Lyžičkou z hmoty odoberieme kúsok, vytvarujeme polguľu a tú posadíme na oblátku. Tvar prispôsobíme podľa oblátky a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Takto spracujeme celé cesto. Pečieme v rúre asi 15 minút, potom vyberieme a necháme vychladnúť. Zatiaľ vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a perníky v nej namočíme. Posypeme krokantom a necháme stuhnúť.

 

img

 

Plnený medovník

 

Suroviny:

Cesto: 365 g hladká múka, 225 g práškový cukor, 110 g maslo, 250 ml med, 1 ks vajce, 1 PL mletá škorica, 1 ČL mletý kardamom, 1 ČL jedlá sóda, 1 ČL prášok do pečiva, 1/2 ČL strúhaný muškátový oriešok, 1/2 ČL mletý zázvor, 1/4 ČL mletý klinček
Plnka: 400 ml marhuľový džem, 150 g hrozienka, 120 g nahrubo nasekané mandle, 40 g kandizovaná pomarančová kôra, 50 ml citrónová šťava
Poleva: 150 g práškový cukor, 50 ml citrónová šťava

 

 

Postup:

Rúru predhrejeme na 180 °C a plech s rozmermi 33 x 45 cm vystelieme papierom na pečenie. V hrnci na miernom ohni zohrejeme med, cukor, maslo a miešame, kým sa všetko nerozpustí. Odstavíme a pridáme koreniny. Postupne primiešame múku, sódu a prášok do pečiva. Miešame, kým sa cesto nezačne odlepovať od bokov. Vmiesime aj vyšľahané vajce a rukami cesto premiesime na pomúčenej doske. Cesto rozdelíme na dve časti. Na plnku zmiešame všetky suroviny v miske. Cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme ho doň. Navrstvíme naň plnku a prikryjeme druhým plátom cesta. Okraje postláčame dokopy a vidličkou popicháme vrch. Pečieme 25 až 30 minút dozlatista. Na polevu vymiešame cukor s citrónovou šťavou a nalejeme ju na teplý koláč. Necháme vychladnúť a stuhnúť. Nakrájame na rezy a podávame.

 

img

 

Medovníkový chlebík

 

Suroviny:

300 g hladká múka, 1 KL mletý zázvor, 1 KL škorica, 1 štipka muškátový oriešok, 1 štipka soľ, 2 KL kypriaci prášok, 200 ml kyslá smotana, 100 ml melasa, 2 PL med, 1 KL vanilkový extrakt, 80 g maslo, 100 g cukor, 2 ks vajce, 100 g nahrubo nasekané lieskovce, 50 g mandľové lupienky na ozdobu

 

 

Postup:

Suché ingrediencie – múku, koreniny a kypriaci prášok zmiešame dokopy. Na tekutú zmes - kyslú smotanu vymiešame s melasou, medom a vanilkovým extraktom. Vo väčšej miske potom vyšľaháme maslo s cukrom a postupne zašľaháme aj celé vajíčka. Pridáme polovicu suchej zmesi a zapracujeme. Primiešame celú tekutú zmes a nakoniec jemne vmiešame druhú polovicu sypkých ingrediencií a nasekané lieskovce. Cestom naplníme papierom na pečenie vystlanú formu na bochník (srnčí chrbát) a pečieme v na 200°C asi 50 minút. Koláčik vyklopíme z formy a ešte teplý dozdobíme mandľovými lupienkami zasnežíme práškovým cukrom.

 

img

 

Medovníková roláda

 

Suroviny: 

250 g hladká múka, 180 g polohrubá múka, 180 g práškový cukor, 3 PL med, 3 ks vajce, 75 g maslo, 1 ČL sóda bikarbóna, mletá škorica, mleté klinčeky, slivkový lekvár na potretie, sekané vlašské orechy, kandizované ovocie, hrozienka, sušené figy, bielok na potretie
 

Postup:
V mise zmiešame oba druhy múky, cukor, med, vajcia, zmäknuté maslo, sódu bikarbónu, škoricu a klinčeky. Vypracujeme hladké cesto, rozdelíme ho na tri časti, každú zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky. 
Po stuhnutí každý plát rozvaľkáme na hrúbku 1/2 cm a dobre potrieme džemom. Potom podľa chuti posypeme sekanými orechmi, hrozienkami, nakrájanými figami a kandizovaným ovocím. Pláty cesta veľmi pevne a natesno zvinieme. Rolády preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme bielkom. Pečieme zhruba 40 minút rúre vyhriatej na 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť a zabalíme do fólie. Takto plnený medovník vydrží aj mesiac.

 

img

 

Orechový medovník


Suroviny:
Cesto: 500 g hladká múka, 200 g Hera, 2 ks vajce, 2 PL med, 2 ČL sóda bikarbóna
Orechová zmes: 200 g sekané vlašské orechy, 150 g práškový cukor, 125 g maslo, 2 PL med
Krém: 800 ml mlieko, 150 g kryštálový cukor, 125 g maslo, 6 PL polohrubá múka

 

Postup:
Z preosiatej hladkej múky, vajec, medu, Hery a zo sódy bikarbóny vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň hodinu odpočívať v chladničke. Maslo rozpustíme v menšom hrnci, pridáme k nemu nasekané orechy, med a cukor. Za stáleho miešania povaríme, aby sa všetky suroviny spojili. Cesto rozdelíme na dve polovice, rozvaľkáme na veľkosť plechu a preložíme na plechy vystlané papierom na pečenie. Na jednu polovicu cesta nanesieme orechovú zmes. Čisté cesto pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 8 minút. Druhé s orechovou zmesou 10 až 12 minút. Po upečení vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Mlieko prevaríme, pridáme polohrubú múku s cukrom a uvaríme na hustú kašu. Necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme dopenista a po lyžiciach doň zapracujeme vychladnutú kašu. Plát bez orechovej zmesi natrieme maslovým krémom a navrch položíme druhý plát cesta. Pred podávaním necháme vychladiť a nakrájame na kocky.

 

img

 

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona