Školáci predvedú svojich robotov pri plnení rôznych úloh

NETKY.SK • 5 November 2010, 13:04 • 2 min
Školáci predvedú svojich robotov pri plnení rôznych úloh

Školáci predvedú svojich robotov pri plnení rôznych úloh

slovakia

left justify in out

img

Splniť rôzne disciplíny v rámci banskobystrického regionálneho kola súťaže FIRST LEGO League, ktorej hlavnou tohtoročnou témou je ľudské telo a robotika, sa dnes snažia deti na fakulte prírodných vied Univerzity Mateja Bela. Táto celosvetová súťaž vedie deti podľa organizátorky kola Miloslavy Sudolskej k tímovej práci, získavajú taktiež skúsenosti v programovaní a stavbe robotov.
V priestoroch univerzity súťaží 13 tímov, ktoré sú zložené z detí vo veku od 10 do 16 rokov. Na Slovensku sa uskutočnia regionálne kolá aj v Košiciach a v Bratislave. Z každého regionálneho kola postúpia dve družstvá do ďalšieho kola, takzvanej V4, ktorého sa zúčastnia družstvá z Poľska, Maďarska, Slovenska a Česka.
Ako Sudolská priblížila, súťaž sa zameriava na problematiku, "ako môžu roboty pomôcť k zlepšeniu kvality života, hlavne chorým". Školáci sa v rámci dnešného dňa musia popasovať so štyrmi časťami regionálneho kola. V rámci jednej z nich si museli vybrať nejakú časť ľudského tela a zistiť o nej čo najviac. Na základe toho vypracovali výskumnú prezentáciu, "ako robotika pomáha v tej-ktorej oblasti". V ďalšej časti sa porotcovia zameriavajú na to, ako deti dokážu spolupracovať. Počas dňa tiež budú súťažiaci vysvetľovať, ako vymysleli a naprogramovali robota, "čo ten ich robot dokáže," dodala Sudolská. Vysvetlila, že v poslednej časti musí robot, ktorý sa pohybuje po ihrisku, splniť niekoľko zadefinovaných misií. "Tu je zlomená kosť, robot musí prísť k tej kosti, napraviť ju," priblížila Sudolská. Dodala, že deti mohli vymýšľať, programovať robota a pripravovať výskumnú prácu od septembra.
Ako povedal Dominik z 10-členného tímu z Krupiny, robot sa "skladal ťažko, pretože sme museli nastaviť všetky senzory tak, aby nám v tom časovom limite spravil čo najviac úloh". Dominik sa teší najmä na výskumnú časť. Podľa Dana zo šesťčlenného tímu z Banskej Bystrice bola najzaujímavejšou časťou na skladaní robota tá, v ktorej ho pripravovali na plnenie misií.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies