VSG pripravuje oslavy 84. narodenín Andyho Warhola vo veľkom štýleKOŠICE: VSG pripravuje oslavy 84. narodenín Andyho Warhola vo veľkom štýle

NETKY.SK • 24 Jún 2010, 13:52 • 2 min
VSG pripravuje oslavy 84. narodenín Andyho Warhola vo veľkom štýleKOŠICE: VSG pripravuje oslavy 84. narodenín Andyho Warhola vo veľkom štýle

VSG pripravuje oslavy 84. narodenín Andyho Warhola vo veľkom štýleKOŠICE: VSG pripravuje oslavy 84. narodenín Andyho Warhola vo veľkom štýle

slovakia

left justify in out

      Oslavy 84. narodenín kráľa popartu Andyho Warhola, ktorého korene siahajú do východoslovenskej rusínskej obce Miková, pripravuje vo veľkom štýle Východoslovenská galéria (VSG) v Košiciach.
      Projekt Andy Warhol a Júlia s rozsiahlou sprievodnou kampaňou Andy Spirit je najväčším v histórii galérie a vyžiadal si náklady približne 100.000 eur, pochádzajúcich hlavne z grantov Nórskeho finančného mechanizmu, dotácie Ministerstva kultúry SR a ďalších sponzorov, informovala dnes na tlačovej konferencii riaditeľka VSG Lena Lešková.
      Spresnila, že výstava potrvá od 6. augusta do 6. novembra a jej návštevníci uvidia aj 24 Warholových kresieb z raného obdobia, ktoré ešte neboli na Slovensku prezentované. Galéria už zabezpečila potrebné technické a bezpečnostné podmienky pred prepravou diel z amerického Pittsburghu. Počas výstavy premietnu aj dva Warholove filmy. Časť exponátov si VSG požičala z Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach a z bratislavskej Národnej galérie.
      "Šiesteho augusta prídeme všetci zablahoželať Andymu Warholovi k narodeninám a príde aj samotný Warhol so svojou mamou Júliou. Tešíme sa a dúfame, že týchto gratulantov na výstave bude oveľa viac," vyjadrila sa Lešková. Ako prvý už zablahoželal Andymu spevák Elton John počas júnového koncertu v Košiciach.
      Aj keď je výstav a podujatí ku kráľovi popartu v súčasnosti vo svete veľa a väčšinou ho predstavujú ako staršieho pána so striebornou parochňou na hlave, VSG zvolila originálnejší prístup a pohľad na umelca cez najvýznamnejšiu ženu jeho života, matku Júliu. "Warhol bol človek kontrastov. Na jednej strane milujúci syn, na druhej strane extravagantný umelec. Stále však zostával chlapcom. Nemali sme teda dôvod váhať a predstavujeme ho ako malého chlapca, ktorý vyzerá spomienkovo, a ktorého všetci poznáme," uviedol k vizualizácii kampane jej kreatívny koordinátor Tomáš Marušiak.
      Informoval ďalej, že približne mesiac pred výstavou otvoria na nádvorí VSG prvú mestskú pláž, kde sa bude môcť každý oboznámiť s Warholovým dielom. Kampaň prenesú aj na internet a na spoluprácu oslovili aj ďalšie kultúrne inštitúcie, hotely a reštaurácie.
      Pridanou hodnotou podujatia bude výtvarná súťaž ukrajinských a slovenských detí, a jedno víťazné dielko z nej vystavia spolu s Warholovými kresbami. Časť výstavy po jej skončení uvidia aj v ukrajinskom Užhorode.

zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies