Kohl kritizuje Thatcherovú: Je dôvodom napätia medzi EÚ a Britániou

NETKY.SK • 11 Apríl 2013, 15:32 • 2 min
Kohl kritizuje Thatcherovú: Je dôvodom napätia medzi EÚ a Britániou

LONDÝN - Bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl označil nedávno zosnulú britskú premiérku Margaret Thatcherovú za príčinu dodnes pretrvávajúcich napätých vzťahov medzi zvyškom EÚ a Londýnom. Kohl pre štvrtkové vydanie denníka Times uviedol, že síce si Thatcherovú váži, jej tvrdohlavý postoj zabránil hlbšej politickej integrácii v rámci EÚ.

slovakia

left justify in out

Kohl, ktorý stál na čele nemeckej vlády 16 rokov a považuje sa za zakladateľa modernej EÚ, ich vzájomný vzťah označil za chladný a komplikovaný. Skonštatoval však, že obdivoval jej čestnosť a lásku k slobode. Na jej stredajšom pohrebe sa však zo zdravotných dôvodov nezúčastní.

"Je to pravda - Margaret Thatcherová bola komplikovaná ako aj náš vzťah. Na rozdiel od ostatných svetových lídrov, a napriek veľkej snahe z oboch strán, Margaret a ja sme si nikdy nevybudovali dôverný a vrelý vzťah. Ona chcela Európu, no inú, akú chcela väčšina jej európskych kolegov a ja. Z nášho pohľadu tento antagonizmus charakterizuje britskú politiku smerom k Európe do dnešného dňa," povedal 83-ročný Kohl pre Times. 

Dosiaľ jediná predsedníčka britskej vlády zomrela v pondelok vo veku 87 rokov. Thatcherová, prezývaná aj Železná lady, pôsobila na čele britskej vlády v rokoch 1979 až 1990. Stala sa tiež prvou ženou na tomto poste v britskej histórii. Počas 11-ročného pôsobenia na čele britskej vlády sa jej podarilo stabilizovať ekonomiku krajiny a v spolupráci s americkým prezidentom Ronaldom Reaganom vrátila Londýn do pozície jedného z lídrov medzinárodného spoločenstva. Vo svojej vlasti mala však množstvo odporcov najmä z radov tých, ktorí jej reformy označovali za antisociálne. Jej pohreb je naplánovaný na stredu a očakáva sa príchod 2000 významných



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies