Koerner: Východná hranica je pokojná a obzvlášť úsek, ktorý je v kompetencii Slovenska

NETKY.SK • 19 September 2016, 16:03 • 2 min
Koerner: Východná hranica je pokojná a obzvlášť úsek, ktorý je v kompetencii Slovenska

BRATISLAVA– Frontex chce byť efektívnejší, rýchlejší a pohotovejší, aby dokázal zvládať ťažké úlohy na hraniciach. Pokiaľ nejaká krajina Európskej únie požiada o podporu, do piatich dní by mal byť schopný podporiť takýto členský štát. V budúcnosti dokonca plánuje spoločné operácie na území tretích krajín. Na dnešnom brífingu to uviedol zástupca výkonného riaditeľa agentúry Frontex, Európskej agentúry pre riadenie operačnej spolupráce na vonkajších hraniciach členských štátov, Berndt Koerner.

slovakia

left justify in out

„V minulosti sme mohli pracovať len na území členských štátov EÚ, teraz budeme môcť v rámci dohôd, ktoré sa uzatvárajú, lepšie spolupracovať napríklad s krajinami Balkánu,“ uviedol Koerner.

Agentúra bude uskutočňovať aj takzvané záťažové testy. „Aby sme mali lepšiu predstavu o situácii v Schengene, aby sme zistili, či existujú nejaké zraniteľné miesta a ako tieto zraniteľné miesta môžeme napraviť,“ vysvetlil Koerner.

 

Podľa neho sme v roku 2015 videli skutočne bezprecedentný tok migrantov do EÚ. Hlavné trasy viedli cez Grécko, kadiaľ prišlo do Európy asi 800.000 migrantov, cestou cez Taliansko ich prišlo približne 160.000.

„Mali sme veľké množstvo prevádzačov, ich zisk bol približne štyri miliardy eur,“ pripomenul Koerner.

 

V porovnaní s minulým rokom sa situácia podľa neho zlepšila. Migračné toky sú lepšie riadené, v Grécku a Taliansku existujú hotspoty, kde sa migranti podrobujú kontrolám a procedúram. Veľa bolo spravené aj na úseku zhromažďovania spravodajských informácií.

 

Koerner sa vyjadril aj k situácii na Slovensku. „Východná hranica je v porovnaní so Stredomorím pokojná a obzvlášť úsek, ktorý je v kompetencii Slovenska, je veľmi, veľmi pokojný,“ uviedol.

Dodal, že tento rok agentúra dostala približne 100 policajtov zo Slovenska, ktorí boli použití v rôznych misiách.

 

Frontex je Európska agentúra pre riadenie operačnej spolupráce na vonkajších hraniciach členských štátov EÚ. Agentúra bola zriadená v roku 2004 na posilnenie a zefektívnenie spolupráce medzi vnútroštátnymi orgánmi hraničnej kontroly a sídli vo Varšave.

 

Koordinuje rozmiestnenie technického vybavenia, ako sú plavidlá, vrtuľníky a člny, a špecializovaných príslušníkov pohraničnej stráže do tých krajín EÚ, ktoré čelia zvýšenému migračnému tlaku.

 

Slovensko vyzvú, aby nominovalo 35 ľudí pobrežnej stráže

 

Ako priblížil Koerner, toto nebude stála jednotka, ale ľudia v zálohe. Okrem tejto zmeny agentúru čaká napríklad aj posilnenie kompetencií či zvýšenie počtu zamestnancov. Stavy sa budú zvyšovať až do roku 2020. Takisto bude môcť agentúra na základe dohôd pomáhať aj v tretích krajinách, napríklad na západnom Balkáne. Ako Koerner dodal, práve tu počas minuloročnej utečeneckej krízy zasiahnuť nemohli, keďže na to nemali mandát. Teraz budú môcť odoberať odtlačky prstov či vykonávať hraničné kontroly. 


V členských krajinách budú pôsobiť styční dôstojníci, ktorí budú zbierať informácie a budú komunikovať s členskými krajinami. Ide o to, „aby sa testy boli skutočnou pomocou, nie nejakým obviňovaním,“ povedal Koerner. 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies