Koenders v Budapešti: V EÚ treba prediskutovať aj sporné záležitosti

NETKY.SK • 4 Október 2016, 16:31 • 2 min
Koenders v Budapešti: V EÚ treba prediskutovať aj sporné záležitosti

BUDAPEŠŤ - Na to, aby členské krajiny Európskej únie mohli zostať spolu, treba prediskutovať aj sporné záležitosti, vyhlásil dnes holandský minister zahraničných vecí Bert Koenders po schôdzke so šéfom maďarskej diplomacie Péterom Szijjártóom v Budapešti.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI Szijjártó povedal, že z hľadiska výziev, ktorým čelí EÚ, majú Maďarsko a Holandsko v mnohých veciach rovnaký postoj, avšak existujú aj rozdielne pohľady. "V každom prípade sme sa určite zhodli v tom, že najdôležitejšou cnosťou únie je jednota, preto sa treba vyhnúť všetkým eventualitám, ktoré by ohrozili jednotu," dodal.

 

Maďarský minister vyzdvihol, že je dobrou správou, že sa diskutuje o budúcnosti EÚ, pričom je nereálne, aby 28 členských krajín malo rovnaký názor vo všetkom. "Zlou správou však je, že táto diskusia je často založená namiesto zdravého rozumu a medzinárodného práva na emóciách," konštatoval Szijjártó.

 

Ocenil, že aj keď medzi Maďarskom a Holandskom existujú rôzne postoje v otázke migrácie, holandská vláda argumentovala vždy vecne a z jej strany nikdy nedošlo k inzultovaniu Maďarska. Szijjártó zdôraznil, že Maďarsko vníma prisťahovalectvo ako bezpečnostnú záležitosť a ako otázku suverenity, ktorej sa jeho krajina nemieni vzdať.

 

Ministri sa zhodli na tom, že je potrebná ochrana vonkajších hraníc, že je dôležitý boj proti terorizmu a že nekontrolovaná a bezbrehá migrácia prinesie Európe ťažkosti.

Podľa Koendersa je dôležitejšie hľadať to, v čom si členské krajiny únie rozumejú, než hľadať rozpory. "V Európe je potrebné stavať mosty, aby sme sa v tomto nebezpečnom svete zomkli a pokročili," povedal holandský minister zahraničných vecí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies