Škody na zdraví a majetku stopára kryje PZP

NETKY.SK • 16 August 2011, 11:38 • 2 min
Škody na zdraví a majetku stopára kryje PZP

Škody na zdraví a majetku stopára kryje PZP

slovakia

left justify in out

img

V prípade, že vodič poisteného auta spôsobí dopravnú nehodu, stopár má tiež nárok na poskytnutie poistného plnenia z povinného zmluvného poistenia (PZP). To sa vzťahuje na škodu na zdraví a na veciach, ktoré má stopár na sebe a pri sebe i jeho batožinu.
      Autostop patrí vzhľadom na finančnú nenáročnosť a určitý stupeň dobrodružstva k obľúbeným spôsobom dopravy, ktorý využívajú najmä mladí ľudia. Máloktorí však vedia, že aj ako stopárov ich majetok a zdravie chráni poistenie. Vo všeobecnosti totiž zákon nerozlišuje spolujazdca v role "riadneho" pasažiera a spolujazdca - stopára. „Vodič motorového vozidla je rovnako zodpovedný za všetky osoby, ktoré vezie vo vozidle, bez ohľadu na to, či nastúpili do vozidla s vodičom súčasne alebo pristúpili na základe dobrovoľného rozhodnutia vodiča vziať neznámu osobu do vozidla - stopára. Na takéhoto spolujazdca sa plne vzťahujú všetky nároky na poistné plnenie a podmienky podľa zákona o PZP, teda na veci, ktoré majú osoby na sebe a pri sebe, batožinu a, samozrejme, aj na škodu na zdraví," vysvetlila riaditeľka odboru firemnej komunikácie v Allianz – SP Lucia Muthová.
      Ak má stopár uzatvorené aj cestovné poistenie s pripoistením batožiny, Allianz – Slovenská poisťovňa mu vyplatí poistné plnenie aj v prípade, že mu bude batožina v zahraničí odcudzená z auta, ktoré ho vezie. Podobne ako pri PZP, aj v tomto prípade je irelevantné, či auto poistenému patrí, alebo nie, dôležité je, aby bolo správne uzamknuté. Samozrejme, cestovné poistenie pokrýva liečebné náklady v zahraničí stopárom rovnako ako aj iným dovolenkárom a neexistujú žiadne výluky z poistného plnenia z dôvodu, že klient cestuje na dovolenku stopom.
      Každý, kto sa rozhodne cestovať stopom, by si mal uvedomiť, že ak sadá do cudzieho vozidla, netuší, aký vodič vedie motorové vozidlo, či je skúsený, či nie je pod vplyvom alkoholu alebo či technická spôsobilosť vozidla zodpovedá podmienkam na jeho používanie v premávke na pozemných komunikáciách.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies