Škodovky nebudú lacnou verziou volkswagenov

NETKY.SK • 28 Október 2010, 11:54 • 2 min
Škodovky nebudú lacnou verziou volkswagenov

Škodovky nebudú lacnou verziou volkswagenov

slovakia

left justify in out

Škoda Auto začne na budúci rok vyrábať menšie vozidlo, než je Fabia, a v plánoch má aj výrobu "veľkého rodinného auta", ktoré bude menšie než súčasná Octavia. Do desiatich rokov plánuje Škoda Auto rozšíriť portfólio ešte o štyri až päť modelov. Medzi jej ciele patrí aj rast výroby o 100 % na 1,5 milióna vozidiel ročne. Uviedol to šéf predstavenstva Škody Auto Winfried Vahland.
      Zároveň odmietol špekulácie, že Škoda by mala prinajmenšom na nemeckom trhu znižovať výbavu svojich áut, či hrať v koncerne podradnú úlohu, aby nekonkurovala modelom VW.
      "K takýmto konfliktom dochádza v koncernoch bežne," povedal Vahland na stretnutí s novinármi v Prahe a spresnil, že v rámci koncernu zákaz používať nové technológie pre škodovku neexistuje. Pripustil ale, že technologické novinky sa budú objavovať najprv v modeloch VW.
      Škoda sa podľa Vahlanda v rámci koncernu nemá stať lacnou značkou. Manažér uviedol, že "v nijakom prípade nebudú škodovky lacnou verziou volkswagenov".
      Vahland za súčasného ekonomického vývoja vidí najväčší potenciál automobilky predovšetkým v Číne, Rusku a v Indii. V týchto krajinách by sa počas nasledujúcich desiatich rokov mala vyrábať až polovica škodoviek. Firma zároveň predpokladá, že bude rozširovať kapacitu aj závodov v Česku.
      Vahland, ktorý stojí na čele predstavenstva Škoda Auto od septembra, nevylučuje, že sa v budúcnosti budú dovážať škodovky do Česka, alebo že by závody Škody vyrábali autá iných značiek. Predseda predstavenstva pripustil spoluprácu so Suzuki v segmente malých áut na indickom trhu.
      Vahland predstavil budúcnosť vozidiel Škoda na elektrický pohon. Testovacia flotila elektromobilov Škoda sa objaví v roku 2011. Predseda predstavenstva pre TASR potvrdil, že automobilka má o sériovú výrobu elektromobilov záujem, ale nespresnil, kedy a za akú cenu by sa takéto vozidlá mali začať predávať. Sériová výroba takýchto vozidiel však nie je v automobilke otázkou mesiacov, ale rokov.
      "Presadenie elektromobilov potrvá ešte niekoľko rokov," uviedol Vahland vyhýbavo s tým, že nutné je vyriešiť nielen otázky dojazdu vozidiel na elektrický pohon, cenu akumulátorov a dobu ich nabíjania, ale aj vybudovať infraštruktúru v podobe dobíjacích staníc. Aktuálne preto Škoda vo výrobnom pláne uprednostňuje "optimalizáciu konvenčných riešení" – teda znižovanie emisií a spotreby spaľovacích motorov.
      Škoda Auto sa z vlaňajšieho krízového roku rýchlo otriasla. Od januára do konca septembra tohto roku vyrobila 568.990 vozidiel. V rovnakom období vlani to bolo 504.625 vozidiel. Výroba za prvých deväť mesiacov roku 2010 je najlepším výsledkom za tri štvrťroky v histórii. Výnosy vďaka tomu medziročne vzrástli o 16,3 % na 160 miliárd Kč (6,49 miliardy eur). Čistý zisk stúpol o 115 % na 6 miliárd Kč.
      Na českom trhu sa podiel škodoviek medzi novými predanými autami v tomto roku za deväť mesiacov zvýšil z vlaňajších 32 % na 34,7 %. Podobne sa Škode Auto darilo aj na Slovensku, kde sa podiel áut so značkou okrídleného šípu vďaka septembrovému predaju 1243 nových áut zvýšil z vlaňajších 18 na tohtoročných takmer 22 %.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona