Kodaň oslavovala sté narodeniny Malej morskej víly

NETKY.SK • 24 August 2013, 06:23 • 2 min
Kodaň oslavovala sté narodeniny Malej morskej víly

KODAŇ - V znamení osláv 100. "narodenín" Malej morskej víly, jedného z najznámejších symbolov dánskej metropoly Kodaň, sa niesol dnešný deň v metropole severskej krajiny na Jutskom polostrove.

slovakia

left justify in out

Na skale sediacu, 1,5 metra vysokú bronzovú sochu z dielne dánskeho výtvarného umelca Edvarda Eriksena, slávnostne umiestnili z iniciatívy vtedajšieho majiteľa pivovaru Carlsberg Carla Jacobsena v zátoke miestneho prístavu v roku 1913. Mimoriadne populárne dielo, ktorého vznik inšpirovala rovnomenná rozprávka Hansa Christiana Andersena, presnejšie balet na jej motívy, sa odvtedy stalo terčom viacerých útokov vandalov a extrémistov, ktorí ju neváhali poliať farbou, odraziť jej hlavu a ruku, či obliecť ju do burky.

Transport legendárnej sochy do Číny, kde bola v Šanghaji súčasťou národného pavilónu Dánska, vyvolal v krajine kontroverzné reakcie. Kritici tento krok označovali za prejav neúcty ku kultúrnemu dedičstvu a márne navrhovali vláde, aby na Expo poslala len kópiu diela. Inak opustila socha svoje miesto vždy iba na krátky čas, a to pri nevyhnutných opravách dôsledkov vandalských útokov. Pri príležitosti dnešnej storočnice sa v Kodani konal rad podujatí. Stovka žien v bikinách však už jubileum oslávila po svojom - spoločným skokom do vody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies