Kocian zažíva najlepšie obdobie kariéry, chce byť ako Vengloš

NETKY.SK • 11 Marec 2014, 18:35 • 2 min
Kocian zažíva najlepšie obdobie kariéry, chce byť ako Vengloš

CHORZÓW - "Vengloš bol ako otec všetkých hráčov, bol úžasný v komunikácii s tímom. Nikdy som ho nepočul nakričať na nás," vyhlásil tréner Ruchu Chorzów a bývalý kormidelník slovenskej reprezentácie Ján Kocian.

slovakia

left justify in out

Slovenský tréner poľského futbalového klubu Ruch Chorzów Ján Kocian stvára so svojím mužstvom doslova zázraky. Kocian prevzal Ruch v polovici septembra minulého roka po zahanbujúcej prehre 0:6 s Jagielloniou Bialystok a v prvých ôsmich zápasoch vo funkcii dosiahol bilanciu 4-4-0. Aktuálne ťahá so sliezskym klubom v lige šesťzápasovú víťaznú sériu a po ostatnom víkendovom triumfe na pôde Wisly Krakov 1:0 figuruje dokonca na druhom mieste v tabuľke so šesťbodovou stratou na vedúcu Legiu Varšava. Rovnaký počet bodov ako Ruch (44) má aj spomenutá Wisla.

 

"Vyzerá to tak, že sme sa zachránili v najvyššej súťaži," položartom vyhlásil prezident Ruchu Dariusz Smagorowicz pre oficiálnu stránku klubu na margo predsezónneho cieľa. Priznal, že súčasné výsledky Chorzówčanov ho neprekvapili: "Dôsledne som sledoval hráčov počas zimného sústredenia v Turecku. Robím tak každý rok, aby som mohol lepšie porovnávať. Tím je veľmi dobre pripravený po kondičnej stránke a veľmi dobre realizuje taktické varianty trénera Kociana. Hra, akou sa prezentujeme, nie je náhodná. Všimnite si, že góly strieľame po vypracovaných akciách, čo je výsledok práce trénera." 


Bývalý tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Kocian v nedávnom rozhovore pre Przeglad Sportowy priznal, že v Chorzówe prežíva najlepšie obdobie kariéry. Čoskoro 56-ročný rodák zo Zlatých Moraviec (nar. 13. marca 1958, pozn.) prezradil, že v kabíne nie je zástancom "vlády tvrdej ruky" a jeho vzorom je Jozef Vengloš. 

 

"Chcem byť ako on. Viem, že hráč a tréner často nemôžu byť priateľmi, ale futbalista by mal mať vždy možnosť prísť za kormidelníkom a porozprávať sa s ním o čomkoľvek. Nie som výbušný typ trénera. Niekedy síce treba pokričať, ale na hráča to má efekt raz, maximálne dvakrát. Tretíkrát už nie. Môžete rozbiť skriňu, vyhádzať šatňu, ale čo potom? Keď som prišiel do Chorzówa, povedal som hráčom, že nechcem v šatni počuť zvonenie telefónu. Disciplína musí byť a doteraz som nemusel pristúpiť k sankciám. Spomínam si, ako ma pri československej reprezentácii viedli pán Vengloš s Václavom Ježkom. Vengloš bol ako otec všetkých hráčov, bol úžasný v komunikácii s tímom. Nikdy som ho nepočul nakričať na nás. Ak sa niečo nepodarilo, prišiel Ježek a ´zvozil nás pod čiernu zem´," povedal Ján Kocian, ktorý taktiež objasnil, ako pripravuje mužstvo po taktickej stránke: "Sú dva spôsoby. Jedni učia hráčov svoju taktiku a potom je druhý spôsob, ktorý preferujem ja - prispôsobiť taktiku schopnostiam mojich zverencov. Môžete totiž chcieť hrať na protiútoky, ale ak nemáte rýchlostné typy hráčov, nepodarí sa vám to. V poľskej lige hrajú mužstvá takmer rovnakým štýlom doma aj vonku. Je to podobné ako u Slovákov, ktorí potrebujú veľa miesta na kombináciu a medzi ich prednosti nepatrí hra jeden na jedného či rýchle protiútoky. Najdôležitejšia je preto zabezpečená obrana, pretože ´dom treba postaviť od základov´. Ak máme nulu v kolónke inkasovaných gólov, môžeme hrať pokojnejšie, dlhšie držať loptu a rozvíjať našu hru. Myslím si, že každým dňom sa to zlepšuje." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies