Kocian: Löw ležal viacerým v žalúdku, teraz ho ospevujú

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 13:35 • 2 min
Kocian: Löw ležal viacerým v žalúdku, teraz ho ospevujú

BRATISLAVA - V Nemecku hrával aj trénoval a tiež viedol slovenskú futbalovú reprezentáciu proti výberu Nationalelf v kvalifikácii na ME 2008.

slovakia

left justify in out

Teraz sa tréner Ján Kocian teší z toho, že nemeckí futbalisti pod vedením Joachima Löwa doviedli svoje viacročné systematické snaženie až k titulu svetového šampióna.

 

"Keď som pôsobil v Nemecku, stretol som sa párkrát s Joachimom Löwom. V roku 2007 v Hamburgu sme hrali proti sebe kvalifikačný zápas. On vtedy začínal ako reprezentačný tréner a zvíťazil 2:1," spomenul si Ján Kocian v rozhovore pre agentúru SITA. "Viac ako s Löwom sa poznám s jeho asistentmi Hansim Flickom a Andym Köpkem,“ doplnil Kocian. 

 

Súčasný tréner účastníka poľskej Ekstraklasy Ruchu Chorzów Kocian pozorne sledoval počínanie Nemecka na MS v Brazílii. Aj on si myslí, čo väčšina odborníkov, že titul získali Löwovi zverenci absolútne zaslúžene. Lepšie mužstvo na Mundiale 2014 nebolo. 

 

"Potvrdilo sa to, čo sa o Nemcoch hovorí, že sú turnajovým mužstvom. Kvalita v ich podaní gradovala, čoho najlepším dôkazom bol neskutočný semifinálový zápas proti Brazílii, ale aj dobre takticky odohrané finále proti Argentíne. Myslím si, že titul je v správnych rukách,“ povedal Kocian. 

Nielen reprezentačný pyramída, ale aj podhubie 

Nielen Kocian tvrdí, že za titulom majstra sveta treba vidieť aj dlhoročnú kvalitnú a systematickú prácu s mládežou v nemeckom futbale. "Nemci robia veľa nielen na samom vrchole pyramídy, ale aj pre futbalového podhubie. Hovorí sa, že až 100 miliónov eur dávajú na mládež. Pred 10 rokmi začali prebudovávať systém práce s mládežou a teraz žnú výsledky tejto roboty," podotkol bývalý reprezentačný tréner Slovenska. Podľa Kociana k hráčom ako sú Podolski, Lahm, Schweinsteiger, ktorí začínali v reprezentácii pred 10 rokmi a dnes majú odohraných cez 100 zápasov, sa postupne pridala mladšia partia reprezentovaná Neuerom, Khedirom či Kroosom a symbióza týchto dvoch generácií dosiahla vytúžený úspech. 

 

"Keď Löw prevzal nemeckú reprezentáciu po Klinsmannovi po svetovom šampionáte v roku 2006, rozhodol sa, že zdokonalí jeho ´nemecký ´systém a prinesie do mužstva perfekcionizmus, ale aj viac herných prvkov. Je to taktik, ktorý ide za modernými vecami, zatiaľ čo Klinsmann bol viac motivátor, ktorý si zakladal na rokmi osvedčených nemeckých vlastnostiach, akými sú bojovnosť, zarputilosť a nevzdávanie sa," myslí si Kocian. 

 

Prínos Joachima Löwa počas MS 2014 vidí najmä v tom, že sa nebál počas šampionátu meniť zaužívané veci. "Svoju filozofiu postavil na hlavu, keď Philippa Lahma stiahol z pozície predného štítu stredovej formácie, kde sa mu predtým osvedčil, do obrany, ktorá mala problémy. Tiež nechal sedieť stopéra Mertesackera, ktorý nezahral dobre v niektorých zápasoch. Nebál sa urobiť zmeny pre potreby mužstva a to bol podľa mňa jeden z najväčších ťahov celých majstrovstiev sveta," analyzoval Kocian. 

Potrebujú hrotového útočníka po Klosem 
Podľa 56-ročného rodáka zo Zlatých Moraviec a bývalého reprezentačného obrancu Kociana Nemci ukázali svoju veľkosť aj v kritických chvíľach osemfinálového zápasu proti Alžírsku, keď im hra nešla podľa predstáv. "Bolo to z ich pohľadu trápenie, zápas o nervoch. Báli sa viac otvoriť hru, aby neurobili chybu, ktorá ich mohla stáť postup. Vtedy však ukázali, že dá sa vyhrať aj inak - bojovnosťou a disciplinovaným prístupom," vravel Kocian. 

 

Čo sa týka jednotlivých postov v zostave nových majstrov sveta, Kocian nevidí slabé miesto. Možno post hrotového útočníka sa javí ako menší problém, ktorý treba riešiť do budúcnosti. "Nemajú takého útočník ako je napríklad Suárez a Klose už má zenit predsa len za sebou. Na druhej strane, keď ho na tomto šampionáte potrebovali, aj on ešte prispel gólmi, respektíve to vpredu dokázali nahradiť gólmi od záložníkov či útočníkov, ktorí sa venovali viac hre. Nehovoril by som teda o vyloženej slabine," dodal Kocian. 

Šťastná ruka vo všetkom a trénerské dozretie 
Pod vedením Löwa Nemci už niekoľko sezón dosahovali skvelé výsledky na svetových či európskych šampionátoch. Pravidelné semifinálové účasti od roku 2006 sú toho dôkazom, ale na úplný vrchol sa predrali až teraz v Brazílii. Prečo? "Löw dosť dlho ležal v žalúdku nemeckým fanúšikom, ale aj funkcionárom, lebo robil nečakané zmeny v priebehu šampionátov. Napríklad neraz šachoval s Özilom a jeho postom. Tie zmeny mu nie vždy vyšli a potom zo zákopov vyšli kritici, ktorí mu to otrepali o hlavu. Teraz mal vo všetkom šťastnú ruku. Všetky zmeny systému hry, striedania, motivovanie hráčov, to všetko mu vyšlo a mužstvo sa mu odplatilo dobrými výkonmi. Teraz ho Nemci oprávnene ospevujú, že trénersky dozrel," podotkol skúsený slovenský tréner. 

 

Vzhľadom na viacerých mladých hráčov vo víťaznej nemeckej zostave z Brazílie (strelec „zlatého“ gólu vo finále Mario Götze má len 22 rokov) má nemecký futbal pred sebou možno ďalšie úrodné roky. Čo si o tom myslí Jan Kocian? "Ešte toho môžu získať veľa. Dokonca som najnovšie počul, že aj 36-ročný Klose je taký nabudený po tomto šampionáte, že by ešte aj chcel pokračovať. Každopádne je dobré pre svetový futbal, že Nemci sú práve teraz na vrchole, lebo na ich futbal sa dá pozerať.“ 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona