Kobra za pol roka usvedčila 451 podnikateľov zo zamestnávania načierno

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 11:12 • 2 min
Kobra za pol roka usvedčila 451 podnikateľov zo zamestnávania načierno

BRATISLAVA – Od začiatku tohto roka inšpektori práce na Slovensku zistili u 451 podnikateľov nelegálne zamestnávanie celkom 866 osôb.

slovakia

left justify in out

Polročné výsledky podľa hovorkyne Národného inšpektorátu práce (NIP) Slavěny Vorobelovej dokazujú, že zriadenie špecializovaných tímov inšpektorov práce vytvorených zo skúsených odborníkov, bolo dobrých riešením.

 

"Kobra bola reakciou na rozmáhajúce sa nelegálne zamestnávanie osôb na Slovensku, na zneužívanie pracovnej sily, najmä uchádzačov o zamestnanie evidovaných úradmi práce, reakciou na zneužívanie systému sociálnych dávok a dávok v nezamestnanosti, na neplatenie odvodov na sociálne poistenie, neodvádzanie daní a rozvoj čiernej ekonomiky," povedala Vorobelová.

 

Zamestnávatelia na túto prácu využívali väčšinou našich občanov. Z odhaleného počtu bolo nelegálne zamestnaných 301 žien, 544 mužov a traja mladiství, z krajín EÚ pochádzalo 6 mužov, s povolením na pobyt pracovalo načierno 11 cudzincov, z toho 9 mužov a jeden bol zamestnaný bez povolenia na pobyt.

 

Veľkoobchod, maloobchod, ubytovacie a stravovacie služby a tiež stavebníctvo sú oblasti, kde je najčastejšie odhaľované nelegálne zamestnávanie na Slovensku. Najviac prípadov nelegálneho zamestnávania odhalili inšpektori práce v Košickom kraji u 111 podnikateľov, pre ktorých pracovalo načierno 218 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies