Kobela a Sanitra noví tréneri reprezentácií SR, nahradili zahraničných

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 13:30 • 2 min
Kobela a Sanitra noví tréneri reprezentácií SR, nahradili zahraničných

BANSKÁ BYSTRICA - Pavel Kobela a Juraj Sanitra sa stali novými trénermi reprezentácii SR žien a mužov, nahradili zahraničných, keď Rakúšan Josef Obererlacher a Nemec Manfred Geyer vydržali vo funkciách dva roky.

slovakia

left justify in out

Slovenský zväz biatlonu si od tejto zmeny sľubuje najmä stmelenie oboch výberov, výraznejšie výsledky a súdržnejšiu spoluprácu s Tímom Kuzminová.
     

V biatlone sa skončila zahraničná cesta, po ktorej sa reprezentácia len nepatrne počas dvoch rokov posúvala vyššie. Zrodila sa cesta nová a dalo by sa povedať breznianska a stredisková. Oboch koučov spája rodisko v Brezne i trvalý pracovný pomer v armádnom centre Dukla. Známejšou tvárou pre verejnosť je Juraj Sanitra, ktorý stál v role trénera pri všetkých úspechoch slovenského biatlonu. Päť rokov s ročnou prestávkou trénoval aj Anastasiu Kuzminovú a priviedol ju dvakrát na absolútny vrchol olympijského zlata. Pavel Kobela viac pracoval ako osobný tréner, či už Mateja Kazára, Miroslava Matiaška, alebo Martina Otčenáša. Vo funkcii viceprezidenta zväzu pre štátnu reprezentáciu, alebo aj vedúceho biatlonovej výpravy na ZOH v Soči bol neustále v epicentre diania.
     

Obaja noví tréneri prvýkrát v kariére budú viesť slovenské výbery iného pohlavia. Sanitra ešte nikdy nebol trénerom mužov, Kobela zasa žien. Vedenie zväzu sa rozhodlo na takéto riešenie aj preto, aby sa vyčistili vzťahy a vytvorili väčšie možnosti na spoluprácu. Prezident zväzu Ján Hyža: "Pred dvoma rokmi sme vo výberovom konaní na posty trénerov zistili, s akým potenciálom disponujeme. Teraz sa situácia zmenila a mohli sme si vybrať z domácich možností. Ak mám byť úprimný, ukončenie spolupráce s predchádzajúcimi trénermi bolo rozdielne, Josef Obererlacher ju bez problémov prijal, je mladší, najlepšie trénerské roky má ešte pred sebou. O 13 rokov starší Manfred Geyer to vnímal inak, spred roka mal odo mňa prísľub, že bude pokračovať aj po ZOH v Soči, ak zostanem šéfom biatlonu. Adekvátne výsledky však zaostali za očakávaním, najmä štafety i individuálnych umiestení, ale nepobili sme sa," usmial sa. "Nikto nikomu nezostal nič dlžný a ja tento experiment so zahraničím neľutujem. Bola to cenná skúsenosť, pre biatlonistov i pre nás vo vedení. Niečo spočiatku vplývalo negatívne, všetko sa však vyčistilo a ja si myslím, že ak bude nutné, v budúcnosti môžeme trénerov riešiť aj takto."
     

Pavel Kobela si nemyslí, že dosť bolo mužov, keďže presedlal k ženám. "Veľmi dobré vzťahy zostali, poradiť a všemožne pomôcť nevylučujem. Prišiel čas, keď po siedmich rokoch bol pre mňa dôležitý nový vietor a impulz. Aj úlohu akéhosi katalyzátora by mi mohli prisúdiť. Veľa zavážilo, ako sa k zmene postavili Daniel Kuzmin a Anastasia, čo bolo dôležité, našla sa spoločná reč so sústredeniami, aby mladé dievčatá mohli s olympijskou víťazkou trénovať. A splníme aj želanie Anastasie, že skúsi niečo nové v spoločnej príprave, aj keď v jej tíme zostáva rozhodujúce slovo na vedúcom Danielovi." 
     

Pevné miesto v slovenskom biatlone si vyslúžil po nespochybniteľných úspechoch Juraj Sanitra, čo sa prejavilo aj pri hlasovaní členov prezídia SZB počas schvaľovacieho aktu. Juraj Sanitra si okamžite vyhrnul rukávy. "Musia prísť zásadné zmeny, aby sa muži posunuli vpred. V streleckej príprave sa nahromadilo veľa rezerv, treba ich nájsť, odstrániť, aby sme sa na jeseň venovali komplexnému tréningu. Moja strelecká metodika je úplne odlišná ako predchádzajúca, ak ju zvládnu a stopercentne ovládnu, pôjdeme ďalej. Vo fyzickej príprave uprednostňujem viac intenzívnu záťaž, čo bude tiež podstatná zmena. Reforma tréningu si vyžaduje dobrú silovú prípravu, do konca septembra všetci šiesti musia ukázať, že chcú pracovať, pretože ja za nich kilometre neodbehnem, na suchu neodstrieľam. Forma však nie je rozhodujúca, ale efekt, ktorý z nej vyplýva. Ak by muži dosahovali také umiestenia ako v minulosti, nemohol by som sa pozrieť do zrkadla a byť s prácou spokojný."
     

Vedenie zväzu už neráta s prácou Milana Gašperčíka, ktorý bol dlhé roky neoddeliteľnou súčasťou slovenského biatlonu a naposledy pôsobil ako osobný tréner Jany Gerekovej. Nový kouč Pavel Kobela si pribral k sebe asistentov Daniela Kuzmina, Lukáša Daubnera a Annu Murínovú, Sanitrovi pomôže Ján Šulej.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies