Koaliční partneri sa dohodli na daňovo-odvodovej reforme, doplatí na ňu štát

NETKY.SK • 5 Apríl 2011, 06:55 • 2 min
Koaliční partneri sa dohodli na daňovo-odvodovej reforme, doplatí na ňu štát

Koaliční partneri sa dohodli na daňovo-odvodovej reforme, doplatí na ňu štát

slovakia

left justify in out

Koaliční partneri sa dnes definitívne dohodli na zmenách v daniach a odvodoch, ktoré by mali začať platiť od januára budúceho roka. Ako podotkla po Koaličnej rade premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS), návrh zmien nebude fiškálne neutrálny a štát naň doplatí.
Zdravotný odvod bude pre všetky skupiny rovnaký, na úrovni 9 %. Rozdielny bude sociálny odvod. Pre viac ako 1,5 milióna zamestnancov bude vo výške 19 %. Práve zamestnancom by sa mal od roku 2013 tento odvod znižovať, a to o jedno percento ročne až na úroveň 15 %.
Dohodári budú platiť sociálny odvod 10 %. Tí, ktorých mesačný príjem nedosiahne sumu životného minima a nemajú iný zárobok, však budú od jeho platenia oslobodení. Suma životného minima je aktuálne na úrovni takmer 190 eur. "Tí, čo dnes majú pomocný príležitostný príjem z dohôd, nebudú ani naďalej zaťažení sociálnymi odvodmi," zdôraznila premiérka.
Pre živnostníkov bude sociálny odvod predstavovať 13 %. "Celkové daňové a odvodové zaťaženie živnostníkov sa mierne zníži," uviedla Radičová. Dodala, že približne 80 % živnostníkov platí dnes odvody z minimálneho vymeriavacieho základu, teda 160 eur mesačne. "Tento minimálny odvod sa v dôsledku zmien zníži na menej ako 140 eur," vysvetlila.
Predstavitelia vládnych strán sa dohodli aj na paušálnych výdavkoch. Zrušiť sa majú 40-% ročné výdavky. Samostatne zárobkovo činné osoby si budú môcť odpočítať po novom sumu životného minima, teda takmer 190 eur.
Návrh zmien v daniach a odvodoch má mať na štátny rozpočet negatívny dosah. "Vznikajú isté mínusové položky," podotkla premiérka. Táto strata by mala byť vykompenzovaná rastom zamestnanosti. Šéf rezortu financií Ivan Mikloš pritom pôvodne počítal s rozpočtovo neutrálnym dopadom.
Ako zároveň vyzdvihla Radičová, navrhovaná zmena zásadne zjednoduší platenie daní a odvodov. Od roku 2013 by malo pre občana stačiť jedno tlačivo, ktoré dostane jedna inštitúcia, finančný úrad. Dnes je tých úradov šesť. Aj platieb by malo byť menej, namiesto 100 ročne iba 13 platieb. "Veľmi jednoznačné zjednodušenie celého systému," uzavrela.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies