Koaliční lídri uzavreli návrh programového vyhlásenia vlády

NETKY.SK • 27 Júl 2010, 06:54 • 2 min
Koaliční lídri uzavreli návrh programového vyhlásenia vlády

Koaliční lídri uzavreli návrh programového vyhlásenia vlády

slovakia

left justify in out

Lídri koaličných strán po takmer ôsmich hodinách rokovania uzavreli návrh programového vyhlásenia vlády. Ako po skončení Koaličnej rady vyhlásila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS), dospeli k zhode vo všetkých oblastiach.
Upozornila na to, že niektoré zmeny boli oproti pracovnej verzii veľmi významné a ministri majú za úlohu ich teraz do finálnej verzie zapracovať. Koaličné poslanecké kluby môžu vzniesť ešte záverečné námety, keď dostanú od Radičovej finálnu verziu. Tú bude schvaľovať kabinet v stredu 28. júla o 14. hodine. "Každý poslanecký klub má ešte možnosť pristúpiť s istými návrhmi, pokiaľ budú v súlade s programovými tézami a s prijatou filozofiou programového vyhlásenia vlády," avizovala.
Najdlhšie trvala diskusia pri rezorte zdravotníctva. Šéfka exekutívy ozrejmila, že v tejto oblasti sa preberala takmer každá veta. Intenzívna rozprava bola aj ohľadne školstva, vnútra či  dopravy. Pomerne dlho si rokujúci vymieňali názory aj o tézach, ktoré spadajú pod portfólio predsedu vlády pre menšiny a ľudské práva. Ako prvý podľa Radičovej odišiel z rokovania minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS), ktorý išiel kompletne prerobiť svoju kapitolu. Zásadne prepracovaný má byť aj rezort dopravy.
Premiérka potvrdila, že jej vláda nepristúpi k zjednoteniu dane z pridanej hodnoty (DPH). Na lieky, knihy a predaj poľnohospodárskych tovarov z dvora tak ostane znížená 10-%, resp. 6-% sadzba. Rovnako sa nebude meniť pomer odvodov medzi prvým a druhým dôchodkovým pilierom. "Naopak, predložíme zákon o stabilizácii druhého piliera, požiadam aj o podporu príslušného ústavného zákona," avizovala s tým, že sa nebude ani zvyšovať vek odchodu do dôchodku.
Medzi kapitoly, ktoré prešli oproti pôvodným návrhom zásadnou zmenou, zaradila aj rezort práce a sociálnych vecí. Jeho nové znenie prediskutovala s ministrom Jozefom Mihálom (SaS) ešte v nedeľu 25. júla. Zhodli sa na potrebe zásadnej reformy odvodového systému, ktorej súčasťou bude zjednotenie vymeriavacích základov všetkých druhov odvodov, ich výpočet z tzv. superhrubej mzdy, zjednotenie ich výberu s daňami a následné zváženie, ktoré oblasti môžu prejsť na dobrovoľný pripoisťovací systém. V blízkej budúcnosti sa to však nebude týkať nemocenského ani poistenia v nezamestnanosti.
Nová vláda podľa svojej šéfky nepripravuje privatizáciu strategických podnikov. Nevyhnuté je však riešiť situáciu v bratislavskom letisku či nákladnom železničnom prepravcovi ZSSK Cargo, kde sa počíta s možnosťou vstupu zahraničných investorov, podčiarkla Radičová.
Do roku 2014 by malo dôjsť ku kvalitnému cestnému prepojeniu Bratislavy a Košíc, nie však nevyhnutne vo forme diaľnice. "To je nereálne," upozornila. Financovanie cestnej infraštruktúry podľa nej počíta s kombináciou eurofondov, PPP projektov aj prostriedkov z druhého dôchodkového piliera.
Na margo úspor vo verejných financiách, ktoré sú nutné pri snahe o avizované výrazné znižovanie ich deficitu, musí podľa Radičovej najprv dôjsť k zmapovaniu stavu v jednotlivých rezortoch. "Ak získame dôveru Národnej rady SR, začneme okamžite pracovať na štátnom rozpočte, na úsporách, na ktorých sa už priebežne robí," priblížila. Svoje návrhy majú pritom ministerstvá odovzdať do konca augusta.
Príjmy rozpočtu by malo zvýšiť zastavenie a zrušenie predražených verejných obstarávaní, pripravované protikorupčné opatrenia, ako aj oživenie ekonomiky, vytváranie nových pracovných miest a zvyšovanie zamestnanosti, dodala Radičová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona