Koaličná rada bude v utorok rokovať o rozpočte na budúci rok

NETKY.SK • 30 August 2010, 13:14 • 2 min
Koaličná rada bude v utorok rokovať o rozpočte na budúci rok

Koaličná rada bude v utorok rokovať o rozpočte na budúci rok

slovakia

left justify in out

Koaliční partneri budú v utorok 31. augusta rokovať o zvyšovaní príjmov do štátneho rozpočtu a úsporných opatreniach. Koaličná rada, ktorá sa bude venovať hľadaniu politickej dohody v súvislosti s prípravou rozpočtu na rok 2011, sa zíde o 17.00 h. v sídle SDKÚ-DS. Informoval o tom dnes hovorca SDKÚ-DS Michal Lukáč.
      Úspornými opatreniami, ktoré majú budúci rok priniesť rozpočtu 1,7 miliardy eur, sa Koaličná rada zaoberala aj minulý týždeň v utorok (24.8.). O konkrétnych výsledkoch rokovania lídri presnejšie neinformovali. "Dohodli sme sa, že predložíme komplexne všetky riešenia a nie parciálne časti, ktoré vyvolávajú aj nevôľu a kritiku, mnohokrát oprávnenú. Na návrhoch bude pracovať odborná skupina zložená zo zástupcov koaličných strán," uviedla po minulotýždňovom rokovaní koalície predsedníčka vlády Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
      Podľa dnešných neoficiálnych informácií Hospodárskych novín sa má napríklad zjednotiť a zvýšiť daň z pridanej hodnoty (DPH). Sporitelia by tiež mali prísť o daňovú úľavu 400 eur v treťom pilieri. Na paušálne náhrady živnostníkov by však koalícia siahnuť nemala. Balík úprav v daňovom a odvodovom systéme predstavili už pred dvoma týždňami minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) a minister práce Jozef Mihál (SaS) a odvtedy sa stretol s viacerými kritickými reakciami.
      Ako už Mikloš skôr avizoval, verejný deficit môže tento rok dosiahnuť až 8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Nová vláda ho chce v budúcom roku znížiť o 2,5 % HDP, teda asi 1,7 miliardy eur. Približne dve tretiny z tejto sumy majú predstavovať úspory na strane výdavkov, jedna tretina sa má získať zvýšením príjmov štátu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies