Koaliční poslanci sťahujú novelu o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady

NETKY.SK • 29 Jún 2017, 18:14 • 2 min
Koaliční poslanci sťahujú novelu o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady

BRATISLAVA - Predkladatelia novely zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, koaliční poslanci Edita Pfundtner, Igor Choma a Ľubomír Petrák, sťahujú novelu zákona z rokovania parlamentu.

slovakia

left justify in out

"Je pre nás nepochopiteľné stanovisko ZMOS, ktoré nami predložené zmeny dlhodobo požadovalo, štyri mesiace sa aktívne zúčastňovalo na príprave tejto novely a ktorému dnes vyhovuje súčasné znenie zákona," uviedla Pfundtner.

 

Ako pokračovala, v médiách a vo verejnosti sa diskutuje iba emocionálne, často na základe poloprávd a účelových lží šírených niektorými médiami. "V takejto atmosfére nie sú vytvorené podmienky na predkladanie a zapracovanie konštruktívnych pripomienok do tejto novely zákona. Nikdy nebolo, nie je a ani nebude našim cieľom poškodzovať občanov Slovenska. Sme presvedčení, že na princípoch zdaňovania stavieb podľa skutočnej úžitkovej plochy sme mohli spoločne s verejnosťou vytvoriť spravodlivý systém zdaňovania," doplnila poslankyňa.

Tento systém mohol podľa nej vytvoriť predpoklady pre efektívne zdaňovanie rozsiahlych vilových komplexov, po ktorom väčšina spoločnosti dlhodobo volá. "Ospravedlňujeme sa všetkým občanom, ktorí boli masívne strašení nepravdivými informáciami, aj za nezodpovedný prístup niektorých médií, ktoré bažili iba po senzácii bez overenia si faktov," uzavrela Pfundtner.

Návrh novely v júni parlament posunul do druhého čítania. Výsledkom tejto novely mali byť aj vyššie príjmy rozpočtu verejnej správy, ktoré predkladatelia predbežne vyčíslili na 14,5 mil. eur, pričom väčšina z tohto dopadu by mala zasiahnuť podnikateľské subjekty vplyvom zmien v dani z lesných pozemkov a v dani zo stavieb. Pri dani zo stavieb novela navrhovala upraviť základ dane zo stavieb tak, že sa zruší súčasný príplatok za dodatočné podlažie a po novom sa vypočíta ako súčin zastavanej plochy a počtu nadzemných aj podzemných podlaží. Tým sa mala zvýšiť daň zo stavieb u viacpodlažných budov. Účinnosť novely navrhovali od 1. novembra 2017.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies