Koaliční partneri budú zásadné rozhodnutia prijímať po vzájomnej dohode

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 18:35 • 2 min
Koaliční partneri budú zásadné rozhodnutia prijímať po vzájomnej dohode

BRATISLAVA - Všetky zásadné rozhodnutia a uznesenia vo vláde, parlamente a v Koaličnej rade bude nová koalícia prijímať po vzájomnej dohode všetkých koaličných partnerov.

slovakia

left justify in out

Pokiaľ nedosiahnu dohodu, návrh bude vyradený z rokovania príslušného orgánu, kým nezaujme k veci stanovisko Koaličná rada. Takého právo veta obsahuje Koaličná zmluva, ktorú prijali Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť. Koaličná rada bude rokovať aj v prípadoch sporu medzi dvoma vládnymi stranami.


Koaličná rada bude zasadať spravidla raz za mesiac, kedykoľvek ju však môže zvolať ktorýkoľvek predseda strany. Pred schôdzami parlamentu Koaličná rada môže zvolať stretnutie ministrov s koaličnými poslancami. Strany sa zaviazali, že nebudú presadzovať svoje záujmy s podporou opozície. Išlo by o hrubé porušenie zmluvy. S návrhom odvolať ministra musí podľa zmluvy súhlasiť tá strana, ktorá ho aj navrhla.


Koaličná rada pozostáva z predsedov vládnych strán. Na rokovanie si môžu prizvať aj ďalších účastníkov. Súčasťou Koaličnej zmluvy sú programové priority, na ktorých sa strany dohodli 16. marca 2016. Strany sa zaväzujú k ich napĺňaniu. Návrhy mimo rámca týchto priorít alebo programového vyhlásenia vlády musí schvaľovať Koaličná rada.

 

Zmluva tiež obsahuje pomer rozloženia síl vo vláde a v parlamente. Podľa neho Smer-SD nominuje deväť členov vlády, SNS troch, Most-Híd dvoch a Sieť jedného. Takúto zmluvu podpísali predsedovia 23. marca 2016. Zmluva má 19 strán aj s prílohami. Koaličná zmluva sa končí dňom predvolebnej kampane pred ďalšími parlamentnými voľbami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies