Koaličné rokovania budú dnes večer pokračovať. Podarí sa lídrom ukončiť vládnu krízu?

NETKY.SK • 21 Marec 2021, 15:26 • 2 min
Koaličné rokovania budú dnes večer pokračovať. Podarí sa lídrom ukončiť vládnu krízu?

BRATISLAVA – Dnes večer sa uskutoční koaličná rada. Lídri štyroch strán budú rokovať o možných riešeniach, ako ukočiť vládnu krízu.

slovakia

left justify in out

V dnešnej diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) O 5 minút 12 to uviedla poslankyňa NR SR a podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková.

 

Podľa podpredsedníčky Za ľudí strana nezmenila počas týždňa rétoriku a platí na čom sa dohodli, teda zotrvanie štvorkoalície a výmena na poste premiéra. Nepozdáva sa im však, že strana SaS dáva ultimáta. „Takým štýlom zatvárajú dvere rokovaniam,” skonštatovala Leščáková.


Pokračovanie rokovaní potvrdil aj predseda poslaneckého hnutia OĽaNO Michal Šipoš. Povedal, že v nedeľu večer sa lídri koaličných strán opäť stretnú, aby riešili koaličnú krízu.

 

Či sa predsedovia vládneho štvorlístka priblížili k dohode, zatiaľ nie je jasné. O výsledkoch piatkového rokovania ani jeden z nich neinformoval. Strana SaS a Za ľudí požadujú zásadnú rekonštrukciu vlády, pričom presadzujú odchod Igora Matoviča z funkcie premiéra. Tvrdia, že predseda vlády nezvláda riadenie krajiny.

 

Ako uviedla Anna Zemanová v diskusnej relácii, rozdelenie síl v parlamente je jednoznačné a post premiéra patrí hnutiu OĽaNO. Poslankyňa tiež potvrdila stanovisko strany SaS, ktoré svoje zotrvanie vo vláde podmienilo personálnou výmenou premiéra. Zemanová verí, že hnutie vygeneruje človeka, ktorý bude schopný viesť vládu a premiér urobí štátnické gesto.

 

Kríza vyvrcholila utajovaným nákupom ruskej vakcíny Spunik V, ktorá nie je registrovaná a neprešla schvaľovacím procesom v EÚ. Už dlhé mesiace sú vzťahy v koalícii poznačené spormi najmä medzi premiérom Matovičom a podpredsedom vlády a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom. 

 

Súvisiaci článok: Ako dopadlo včerajšie rokovanie koaličných lídrov, nie je známe. Ani jeden z nich sa nepostavil pred novinárov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies