Koaličné nálety zabili v Jemene asi 43 civilistov, 100 zranili

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 11:11 • 2 min
Koaličné nálety zabili v Jemene asi 43 civilistov, 100 zranili

KÁHIRA - Najmenej 43 civilistov prišlo o život a ďalších asi 100 utrpelo zranenia pri leteckých útokoch, ktoré v noci z utorka na stredu uskutočnila v Jemene koalícia na čele so Saudskou Arábiou.

slovakia

left justify in out

O počte obetí informovali zdroje od šiitských povstalcov, tieto údaje sa však nedajú nezávisle overiť. Podľa miestnych predstaviteľov koaličné lietadlá uskutočnili v noci najmenej 30 náletov v provinciách Saáda a Hadždža na severozápade Jemenu pri hraniciach so Saudskou Arábiou. Útoky boli odpoveďou na ostreľovanie saudskoarabského pohraničného mesta Nadžran povstalcami známymi ako Húsíovci. Raketová paľba tam zasiahla dievčenskú školu a nemocnicu, zranenia nehlásili.

 

Boje medzi vládnou jemenskou armádou a šiitskými povstalcami ako aj letecké útoky koalície vedenej Saudskou Arábiou proti Húsíovcom si vyžiadali vyše 1200 mŕtvych a vyše 4000 zranených. Viac než 300 000 ľudí ušlo pred násilím z ich domovov. Humanitárna situácia v Jemene je podľa OSN katastrofálna. Chaotická situácia v krajine značne posilňuje vplyv tamojšej al-Kájdy, ktorá konflikt využíva na rozširovanie svojho územia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies