Koaličná rada má byť v piatok, účasť potvrdili všetky strany

NETKY.SK • 21 August 2017, 14:30 • 2 min
Koaličná rada má byť v piatok, účasť potvrdili všetky strany

BRATISLAVA - Koaličná rada má byť v piatok 25. augusta. Termín navrhol partnerom predseda SNS Andrej Danko. Smer-SD aj Most-Híd s ním súhlasia, potvrdili s tým, že ministri za tieto dve strany sa zúčastnia na stredajšom (23.8.) rokovaní vlády.

slovakia

left justify in out

"Strana Smer-SD súhlasí s termínom, ako aj formátom Koaličnej rady. Očakáva, že sa v prvom rade vyrieši problém týkajúci sa vypovedania koaličnej dohody stranou SNS," uviedla hovorkyňa strany Ľubica Končalová.

 

Sociálni demokrati sú pripravení na zasadnutí Koaličnej rady predložiť vlastné požiadavky. Svoje má aj SNS. Smer-SD predpokladá, že priority prinesie aj Most-Híd.

 

Požiadavky Smeru-SD sa podľa hovorkyne Ľubice Končalovej viažu k budúcoročnému štátnemu rozpočtu, pri plnom zachovaní finančnej disciplíny krajiny. "Medzi nimi bude napríklad radikálnejšie zvýšenie minimálnej mzdy či vyššia podpora starostlivosti o odkázaných ľudí," uviedla.

"Strana Most-Híd aktuálnu situáciu nemieni komentovať cez médiá, chce ju riešiť na Koaličnej rade, ktorá zasadne v piatok," doplnila hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

 

Koalícia je už dva týždne v kríze. Po prepuknutí kauzy rozdeľovania eurofondov na ministerstve školstva predseda SNS Andrej Danko vypovedal k septembru koaličnú zmluvu. Lídri Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd sa následne stretli a zhodli, že voči ich vláde neexistuje alternatíva a majú záujem pokračovať ďalej.

 

SNS cez médiá následne zverejnila požiadavky, lídri sa už na oficiálnom rokovaní nezišli. Oznámili však, že sa dohodli na príprave dodatku ku koaličnej zmluve. Dohoda mala byť aj na tom, že minister školstva Peter Plavčan má pre kauzu rozdeľovania eurofondov skončiť vo funkcii. K odchodu ho minulý týždeň vyzval premiér Robert Fico, šéf SNS Andrej Danko to akceptoval, hoci pôvodne hovoril o podraze. Potom si vzal štyri dni na premýšľanie, ako ďalej v koalícii a či vôbec pokračovať v politike.

 

Plavčan vo štvrtok (17.8.) oznámil, že odstupuje, dosiaľ nepovedal ku ktorému dňu. Danko ešte nepovedal meno jeho nástupcu ani sa po odmlke oficiálne nevyjadril ku koalícii. Smer-SD a Most-Híd zdôrazňujú, že odmietajú predčasné parlamentné voľby. Fico deklaroval záujem pokračovať v tejto zostave.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies