VIDEO Koaličná kríza pokračuje! Lídri sa zídu opäť v piatok na rokovaniach

NETKY.SK • 8 August 2017, 14:51 • 2 min
VIDEO Koaličná kríza pokračuje! Lídri sa zídu opäť v piatok na rokovaniach

BRATISLAVA - Problém v koalícii nie je taký vážny, koaliční lídri sú odhodlaní pokračovať. Konštatoval po rokovaní koaličnej rady predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý na brífing prišiel sám a tlmočil stanovisko vládneho trojlístka.

slovakia

left justify in out

Koalícia však ešte krízu, ktorá vznikla po vypovedaní koaličnej zmluvy šéfom SNS Andrejom Dankom, neuzavrela. "Na dnešnom rokovaní bolo jednoznačne stanovené, že neexistuje žiadna alternatíva tejto koalície, preto sú koaliční lídri odhodlaní ďalej pokračovať," povedal Bugár. Partneri sa podľa jeho slov porozprávali, vypočuli si navzájom názory a rozhovory budú pokračovať ďalej. Lídri sa zídu opäť v piatok (11.8.), tentoraz na Úrade vlády.

 

Bugár tvrdí, že spory nie sú. "Vypočuli sme si názory a budeme pokračovať v rokovaní," zopakoval šéf Mosta-Híd. Podľa neho údajný spor v koalícii vznikol na základe "jedného listu". "Vypočuli sme si aj stanovisko pána predsedu Danka a pokračujeme v piatok. Keďže pokračujeme, až také vážne to nie je," uzavrel Bugár.

 

Danko ani Robert Fico (Smer-SD) pred novinárov po rokovaní neprišli. Fico nepovedal nič ani pred stretnutím, Danko dnes ráno nevedel povedať, ako sa situácia vyvinie. Uviedol, že je však dôležité, aby sa medzi koaličných partnerov vrátila elementárna úcta. Podľa Danka je dôležité, aby si koaliční partneri určili priority, najmä v sociálnej oblasti. Predseda SNS je presvedčený, že bez "absolútnej" revízie koaličnej zmluvy nemôže koalícia ďalej fungovať.

 

Vypovedanie koaličnej zmluvy Danko oznámil v pondelok (7.8.) listom cez médiá. Premiér Fico v reakcii na tento krok zvolal nadnes rokovanie koaličných partnerov. Dankov krok označil za "absurdný", nevnáša podľa neho do spoločnosti pokoj a stabilitu. Smer-SD a Most-Híd dnes chceli počuť od Danka, prečo zmluvu vypovedal a prečo zvolil tento spôsob oznamovania svojho rozhodnutia.

 

„Keby sa do piatka nedohodli, i keď ja mám pocit, že nájdu nejaké riešenie, tak potom by možnosť, že táto vláda nebude pokračovať, bola reálnejšia než doteraz,“ uviedol politológ. „Oni tvrdia, že alternatíva neexistuje, no to je len z ich pohľadu, ale alternatíva existuje vždy,“ pripomenul Mesežnikov, podľa ktorého sú predčasné voľby posledným riešením, ale stále je tu možnosť vlády menšinového kabinetu alebo vytvorenie vlády odborníkov. „Predčasné voľby budú bližšie v prípade, že sa SMER a SNS nedohodnú,“ dodal politológ.

 

Bugár ešte v pondelok večer hovoril, že budú chcieť počuť od Danka aj návrhy, ako chce zmeniť koaličnú zmluvu. Po koaličnej rade však neprezradil, či Danko niečo také priniesol. V pondelok večer rokovali aj v Smere-SD. Zhodli sa tam, že sú za stabilitu, ale údajne už nechcú Dankovi ustupovať.

 

Predseda SNS v liste partnerom ako dôvod vypovedania koaličnej zmluvy uviedol absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov. Taktiež stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi, ako aj dôvery verejnosti ku koalícii. Šéf národniarov navrhol koaličným partnerom rokovania o možnosti zostavenia novej koaličnej zmluvy.

 

Podľa politológa Mesežnikova z Bugárových slov vyplýva, že existuje spoločná vôľa, aby vládnutie súčasnej koalície pokračovalo. „To, že potrebujú čas až do piatka, aby situáciu vyriešili, naznačuje, že problémy sú veľmi vážne,“ povedal politológ. Najväčší problém z hľadiska fungovania vládnej koalície vidí Mesežnikov v tom, že SNS vypovedala Koaličnú zmluvu, ktorá je platná len vtedy, keď sú jej súčasťou všetci koaliční partneri. „Dnes akoby už nefungoval mechanizmus ich vnútrokoaličnej spolupráce,“ povedal Mesežnikov, podľa ktorého SMER-SD nepristúpi na novú Koaličnú zmluvu.

 

„Keby predložili návrh na úpravu zmluvy, to by sa ešte dalo akceptovať. Ale to, že zmluva už teraz neplatí a treba vyrobiť novú, je hlavolam, ktorý predseda SNS vyrobil pre svojich partnerov,“ povedal Mesežnikov, ktorý vypovedanie zmluvy považuje za neadekvátnu reakciu na niečo, čo sa v posledných dňoch udialo v súvislosti s rozdeľovaním eurofondov určených na vedu a výskum. „Keby SNS chcela túto vládu potopiť, tak by zrejme oznámila, že z nej vystupuje a nie, že vypovedá koaličnú dohodu. I keď v štandardných pomeroch by to malo byť to isté - vypoviem koaličnú dohodu a idem preč,“ povedal Mesežnikov a pripomenul, že Slovenská národná strana z vlády odísť nechce.

 

 

 

Kollár verí, že Fico s Bugárom Danka upracú

Sme rodina nevníma vypovedanie koaličnej zmluvy zo strany lídra SNS Andreja Danka ako krok, ktorý by priblížil predčasné parlamentné voľby a neočakáva ani zásadné zmeny pomerov v koalícii. "Čo chcú? Prenastaviť vzťahy v koalícii? Aké, čo sa také udialo? Nič také sa neudialo. Andrej Danko nemá 16 či 20 percent, aby žiadal väčší podiel na moci," povedal v diskusii na TABLET.TV predseda Sme rodina Boris Kollár.

 

Na kríze v koalícii preto nič pozitívne nevidí. "Nie je čo oceňovať. Bola to jediná zmysluplná možnosť záchrany Andreja Danka, ale je to len na "oblbnutie" voličov. Nie je to naozaj. V skutočnosti ide o to, aby sa prekryl obrovský problém s eurofondmi," povedal Kollár. "Veď tam nás chceli okradnúť o našu budúcnosť. Pokiaľ sa nebudeme zameriavať na výskum, na školstvo, na vedu, tak naozaj nemáme budúcnosť," dodal. "Nestane sa nič. Robert Fico aj Béla Bugár sú v politike 30 rokov, sú to starí harcovníci, a Andreja Danka, ktorý tam je päť dní aj s cestou, veľmi rýchlo upracú," odhadol Kollár.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies