Koalícii sa podarilo udržať premiérku v kresle a prelomiť prezidentove vetá

NETKY.SK • 18 Máj 2011, 07:13 • 2 min
Koalícii sa podarilo udržať premiérku v kresle a prelomiť prezidentove vetá

Koalícii sa podarilo udržať premiérku v kresle a prelomiť prezidentove vetá

slovakia

left justify in out

img

Vyhlásením výsledkov kľúčovej voľby generálneho prokurátora dnes poslanci Národnej rady SR predčasne ukončili prvý rokovací deň 18. schôdze NR SR. Koalícii sa podarilo odvrátiť hrozbu demisie premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), keďže v tajnej voľbe nezvolila jediného ašpiranta na funkciu, nominanta Smeru-SD Dobroslava Trnku.
      Ten získal 70 hlasov od 150 poslancov zúčastnených na voľbe, 17 bolo proti, 29 sa zdržalo a 34 hlasov bolo neplatných. Na zvolenie generálneho prokurátora je potrebné získať nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.
      Koalícii sa okrem toho podarilo opätovne schváliť všetky zákony, ktoré parlamentu vrátil prezident SR Ivan Gašparovič. V prípade schválenia novely rokovacieho poriadku rozhodli o tom, že generálny prokurátor sa bude v parlamente voliť verejne a nie tajne, ako tomu bolo doteraz. Verejným bude aj hlasovanie o uchádzačoch o posty sudcov Ústavného súdu SR či o predsedovi a podpredsedoch Najvyššieho kontrolného úradu SR.
      Opätovne sa podarilo schváliť aj zníženie platov primátorov a starostov. V tomto prípade plénum pripomienkam prezidenta vyhovelo. Hlava štátu v záujme požiadavky všeobecnej zrozumiteľnosti zákonnej úpravy a vylúčenia možných problémov pri jej vykonávaní namietala ustanovenia týkajúce sa odstupného a priemerného mesačného platu.
      Do tretice prešiel aj vetovaný zákon o ochrane spotrebiteľa pri poskytovaní niektorých služieb cestovného ruchu, ktorý ochranu spotrebiteľov zvyšuje. Novela vymedzuje podstatné náležitosti zmlúv, a to zmlúv o časovo vymedzenom užívaní ubytovacích zariadení, poskytovaní dlhodobých rekreačných služieb, účasti vo výmennom systéme a o sprostredkovaní ďalšieho predaja. Súčasťou týchto dokumentov má byť po novom povinne aj formulár na odstúpenie, ktorý má uľahčiť spotrebiteľovi možnosť využiť právo na odstúpenie od zmluvy.
      Do druhého čítania sa dnes dostal návrh novely Trestného poriadku, ktorý by mal zrýchliť trestné konania a eliminovať možnosti obštrukčného správania zo strany obvinených. Právna norma okrem toho počíta aj s rozšírením oprávnení ministra spravodlivosti podávať dovolanie v trestných veciach aj o skutkové otázky, zefektívnením fungovania existujúcich trestnoprávnych inštitútov s využitím informačno-technických prostriedkov, zvýšením ochrany oznamovateľov závažnej kriminality a zefektívnením inštitútu spolupracujúceho obvineného.
      Do ďalšieho legislatívneho procesu sa dostal aj návrh novely cestného zákona, ktorý okrem iného zakazuje kamiónom nad 12 ton jazdiť po cestách II. a III. triedy.
      Ako posledný sa dnes do druhého čítania dostal návrh novely zákona o investičnej pomoci, ktorý mení podmienky jej poskytovania. Podmienky a limity pri jej získavaní sa majú diferencovať podľa odvetvia a regiónu tak, aby sa podporilo vytváranie pracovných miest v oblastiach s vysokou nezamestnanosťou a zvyšovanie pridanej hodnoty v priemysle.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies